U OBILASKU FUN PARKA MIRNOVEC

Vlasnik hrvatskog Gardalanda: Sve što sam zaradio stavio sam na kocku

08.07.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Grozničava užurbanost trenutno vlada Fun Parkom Mirnovec. Do otvorenja je ostalo manje od tjedan dana, a u hrvatskom Gardalandu, kako su ga prekrstili mediji, ostalo je još dosta toga zgotoviti. I dok njegovi radnici letaju na sve strane, na vlasniku parka Franji Koletiću, 52-godišnjem poduzetniku iz Samobora, ne vidi se prevelika nervoza. Strpljivo je ekipu tportala proveo kroz svoj kičasto-šareni grad zabave pokazujući nam njegove glavne atrakcije

Fun Park Mirnovec pored Biograda na Moru posjetili smo ove srijede. Približavajući mu se magistralom, prvo što vidite je ogromni panoramski kotač koji lijeno u zrak podiže bijelo-crvene gondole. Uzdižući se nad oporim dalmatinskim kršem i makijom, u jari popodnevnog zvizdana, više se čini kao fatamorgana nego stvaran predmet.

Nestvarnost se izgubila kad smo s glavne prometnice skrenuli na cestu koja nas je dovela pred ulaz u park. Buka teških strojeva, prašina i radnici koji uređuju veliko parkiralište. Utabani šljunak bliješti pod suncem dok čeka da ga kroz koji dan prekrije crni masni asfalt. Olakšanje dolazi ulaskom u sam park čije pitomo zelenilo i hlad ublažavaju ljetnu omaru.

Koletića smo pričekali 15-ak minuta da mu završi jedan od brojnih za taj dan zakazanih sastanaka.

Čekali smo ga i u siječnju 2010. godine, u sjedištu njegove Mirnovec Pirotehnike u Samoboru, kad smo prvi put s njim razgovarali o tada novom poduzetničkom pothvatu. Tek je bio kupio 45.000 kvadrata zemljišta kod Biograda za oko 6,5 milijuna kuna koje su gradske vlasti izdvojile kao zonu za zabavu. Koletić se premišljao što bi izgradio. Aquapark s delfinarijem ili da krene u priču sličnu talijanskom Gardalandu? Odlučio se za ovo drugo.

Nakon kratkog pozdrava Koletić nas vodi u obilazak. Krećemo od ulaza i prvo što će posjetitelji vidjeti je živopisni karusel. Plastični konjići zamrznuti u trku vrte se u krug. Arhetipski simbol svih lunaparkova i njihovih većih inačica svuda u svijetu.

'Uvijek ti se na samom ulazu u svaki zabavni park nalazi karusel. On je njihov ponos', govori nam Koletić dok ga pratimo prema najvećem ugostiteljskom objektu unutar parka – gusarskom restoranu. Još je prazan, bez stolova i stolaca. Moći će primiti oko 200-tinjak gostiju koji će se sami posluživati.

'Uređen je u gusarskom štihu jer se nalazi unutar Gusarskog grada. Park smo podijelili na tri cjeline s 25 vožnji. Na Divljem zapadu su vožnje za klince. U Svemiru su adrenalinske vožnje, najveće atrakcije parka. A u gusarskom dijelu su obiteljske vožnje. Sve ti je posloženo sa smislom i razlogom. Park je dizajnirao talijanski arhitekt Franco Barazzoni, jedan od ponajboljih arhitekata za zabavne parkove u svijetu', objašnjava Koletić.

  • +36
Fun Park Mirnovec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Njegova procjena je da će se posjetitelji s djecom, ovisno o gužvi, uz lagani ritam unutar parka zadržavati četiri do pet sati. Optimalan broj posjetitelja je oko 3.000. Park može bez problema 'progutati' i do 5.000 ljudi, a iznad toga postaje 'gužvovito'.

Penjemo se na krov gusarskog restorana iznad kojeg je prostrana terasa. S nje puca pogled na čitav park. Gledamo ekipe operatera koji se uvježbavaju na pojedinim spravama. Većinom je riječ o lokalnim tinejdžerima kojima je ovo prvi sezonski posao. Ispod nas poput guštera plaze radnici dok boje betonski pod.

Park se otvara 15. srpnja. Plan je bio da krene s radom znatno ranije, u svibnju ili lipnju, ali radovi su kasnili.

'A gle… Ne mogu ni u koga uperiti prst i reći - on je kriv. Svi smo krivi. Izvođači se nisu snašli oko takve vrste objekata. Neke su vožnje kasnile, jer sve ti je to iz uvoza. Nismo htjeli žuriti. Sve smo željeli raditi temeljito i kako treba. Nije bilo mjesta za improvizaciju', govori Koletić.

Kako se park otvara u samom srcu sezone, strah ga je prevelike navale posjetitelja. Zato je odlučeno da park prvih desetak dana radi smanjenim kapacitetom. U prodaju je od 5. srpnja pušteno samo 500 ulaznica koje su planule u samo nekoliko sati.

'Ekipe na vožnjama moraju se uhodati, kao i radnici u ugostiteljskim objektima. Najgore bi bilo da dođe do nekog većeg kolapsa. Pomalo ćemo dizati ritam rada i do početka kolovoza park će prodisati punim plućima', uvjeren je Koletić.

Bježimo s terase od ubitačnog sunca u hlad ogromnog panoramskog kotača. Usput prolazimo pored Sky Flyera, željeznog stupa oko kojeg će se posjetitelji vrtjeti velikim brzinama dok se budu istovremeno podizali 20-ak metara u zrak, sve kako bi osjetili sile koje tlače astronaute ili pilote vojnih lovaca dok jurcaju nebesima. 

Pored Sky Flyera slaže se Atlantis. Najjednostavnije ga je opisati kao masivni slap s kojeg će se ljudi u velikom čamcu sunovratiti u bazen uz prskanje hektolitara vode na sve strane.

Autor: Youtube

Panoramski kotač nosi naziv Adria Eye. Uzdiže se više od 30 metara u zrak. U gondolama ima mjesta za četvero i kad ste na samom vrhu, pogled vam se 'utapa' u moru švrljajući po otocima kornatskog arhipelaga ili luta vizurama obližnjeg Biograda i okolnih manjih mjesta. Možete zamisliti kako noću oko vas treperi na tisuće svjetala, što će biti neodoljiv mamac za romantične vožnje zaljubljenih parova.

Vožnju s Koletićem iskoristili smo da mu postavimo malo 'teže' pitanje. Zatvoren u visećoj gondoli nije imao prostora za bijeg. Boji li se neuspjeha? U priču s parkom uložio je 15 milijuna eura. Što ako se ulaganje pokaže neisplativim?

'Svjestan sam da sad kreće prava bitka. Ali nije me strah. Siguran sam da će park dobro raditi jer na srednjem Jadranu nemate nigdje takvog sadržaja. Ovaj kraj je poznat kao destinacija obiteljskog turizma i ako imate dijete, nema šanse da nećete doći. Novac nisam ni od koga naslijedio niti sam nešto privatizirao. Sve sam zaradio godinama radeći s pirotehnikom. Podigao sam kredit i sve što sam stekao sam založio. Stavio na kocku. Ne bih to napravio da ne vjerujem u uspjeh parka. Mi već imamo planove za širenje', naglašava Koletić.

Dok govori, rukama pokazuje obližnji komad krša, južnije od parka, nekih 10.000 kvadrata na koje se u narednim godinama namjerava širiti. Ideja mu je ponudu obogatiti vodenim sadržajem, odnosno aquaparkom u kojem bi se nalazio i veliki tunelski akvarij.

'Vrijeme će sve pokazati. Morate biti svjesni toga da je ovo dugoročna investicija. Na povrat možete računati tek za osam do deset godina. Treba raditi dugo i kvalitetno kako bi se došlo do nekog profita. U biti sve to radim za svoju djecu', kaže Koletić.

Kći Nikolina vodi komercijalu u Mirnovec Pirotehnici, sin Nikola također radi u tvrtki kao tehničar. Supruga Barica glavna je za hortikulturu u zabavnom parku. 

'Ključ uspjeha je ta obiteljska komponenta. Ništa od ovoga ne bih mogao napraviti da djeca nisu praktički preuzela Mirnovec. Presretan sam s njima…', s ponosom priča Koletić. Ništa manje nije ponosan ni na najmlađu članicu obitelji, 14-godišnju kćerkicu Josipu koja je državna prvakinja Hrvatske u preponskom jahanju. Zaražen njezinom strašću, osnovao je čak Konjički klub Mirnovec u sklopu svoje Etno farme pored Samobora.

Nakon što smo napravili dva kruga na panoramskom kotaču odlazimo do najveće atrakcije Koletićevog parka - rollercoastera Big blue. Njemačke proizvodnje, s više od 300 metara pruge, to je metalna grdosija koje se, tvrdi Koletić, ne bi posramio nijedan park u Europi. 

'Ovo je trenutno najveći rollercoaster na Balkanu. Na jednom dijelu u vožnji osjeća se opterećenje od 3G, znači tri puta više od normalne gravitacije. To ti je maltene kao da si u MiG-u 21', uz smiješak priča Koletić.

Pitamo ga koliko mu smeta ili godi usporedba Fun Parka Mirnovec s talijanskim Gardalandom? Zabavni park u sjevernoj Italiji peti je po veličini u svijetu, ima ukupno 56 vožnji i šest velikih rollercoastera.

'Naravno da se ne možemo uspoređivati s Gardalandom. To je park koji ima tradiciju dužu od 30 godina. Ali i njegovi počeci su bili slični našem. U Europi imate tri velika parka. Uz Gardaland, to su Disnyland i EuropaPark. Svih ostalih 200-tinjak parkova su neka druga priča i ne mogu se mjeriti s velikom trojkom što se tiče visine investicija', objašnjava Koletić.

Završavamo s obilaskom parka u Piratskom zaljevu. Riječ je o plitkom jezeru kojim patrolira nekoliko gusarskih brodova. Svaki je naoružan vodenim topovima. Bit će to sigurno poprište burnih bitaka u ljetnim mjesecima. Iz prve ruke vam možemo potvrditi kako oružje odlično funkcionira. Meta nam je bio tportalov fotoreporter kojeg smo uz veliki cerek s guštom okupali.

'Moraš biti svjestan kako parkovi nisu samo vožnje ili zabava ovog tipa. U parku će svaki dan biti održavane priredbe, festivali, vatrometi, razna događanja… Nastupat će mađioničari, artisti… Svaka dva-tri sata ići će nova priredba. Zabavni park je event koji traje šest do sedam mjeseci. Mi ćemo biti otvoreni od Uskrsa pa do 1. studenog, kad završavamo s radom velikim Halloween partyjem. Zatim ćemo otvoriti desetak dana za Božić i Novu godinu. Imat ćemo Novogodišnju bajku. I onda ništa do proljeća', priča Koletić.

Za kraj, otvaramo temu koja bi mu mogla pokvariti raspoloženje. Zbog toga smo pričekali dok ne okončamo razgledavanje. O dugovanju lanjskog organizatora splitske Ultre njegovu Mirnovcu već je za tportal pričao, ali tad nismo ulazili u njegov odnos s posrnulim Agrokorom koji mu je ostao dužan oko 600.000 kuna.

'S Konzumom sam super radio 15 godina, prodavao sam im sitnu pirotehniku i sad je tvrtka upala u probleme. To je skroz druga priča nego Ultra. Ja i dalje cijenim obitelj Todorić. Vjerujem da su imali dobru ideju. Bez njih i milijunskih ulaganja naša poljoprivreda je nezamisliva. Ne znam gdje je nastao kratki spoj. Je li bio problem s rukovođenjem? Ili se Todorić okružio ljudima koji nisu bili dovoljno stručni i zreli za takav jedan projekt? Ja to ne znam. Prema meni su uvijek bili fer i korektni što se tiče poslovanja', govori Koletić.

Prekida ga zvonjava mobitela. Zovu ga na novi sastanak. Čvrst stisak ruke i uskoro smo ponovo na bliještećem šljunku budućeg parkirališta. Dok se udaljavamo magistralom, panoramski kotač i dalje lijeno uzdiže gondole u visine. Oku nenaviklom na takav prizor u dalmatinskom kršu nanovo se čini da je to samo fatamorgana.