više od 400 izlagača

Otvoren najveći nautički sajam u regiji: Biograd je dom najvećoj hrvatskoj čarter floti

25.10.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Jubilarni, 25. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, koji se od srijede do nedjelje, 29. listopada, održava u Marini Kornati, ove je godine okupio rekordnih više od 400 izlagača, koji će predstaviti više od 40 premijernih plovila i izložiti oko 400 plovila dužne do 24 metra

Biograd Boat Show održava se u Marini Kornati, u organizaciji hotelsko-turističke tvrtke Ilirija.

"U ovih dvadeset i pet godina Biograd Boat Show evoluirao je iz malog regionalnog nautičkog događaja u jedan od 36 vodećih nautičkih sajmova u svijetu, najveći srednjoeuropski i hrvatski nautički sajam, ali istovremeno i u iznimno važnu gospodarsko-turističku manifestaciju čiji poslovni karakter i značaj iz godine u godinu raste", rekao je na današnjem otvorenju predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević.

Istaknuo je da je Biograd Boat Show nezamjenjivo odredište svih koji vole more i nautiku, ali i žele čuti sve najvažnije poslovne i tehnološke informacije.

Nautički turizam najpropulzivnija je hrvatska gospodarska grana s elementima luksuza, koja raste iz sezone u sezonu, naglasio je Ražnjević, podsjećajući da je u Biogradu 1976. godine ciljano i namjenski dopuštena gradnja prve lučica nautičkog turizma.

Ustvrdio je kako je danas Biograd dom najvećoj hrvatskoj čarter floti, a Ilirija kao nositelj turističkoga razvoja biogradske rivijere "ima svoje prste" u svim kvalitativnim segmentima industrije, kao i u potpori donošenju zakonskih izmjena koje vode prema boljitku cijele industrije.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević podsjetio je na važnost koju Biograd Boat Show ima za naše gospodarstvo, imidž i brendiranje na turističkom tržištu.

"Bit ćemo predvodnici održivog turizma, a upravo se u Biogradu kuhaju temelji te promjene, jer nautički turizam nosi velik udio u naporima dekarbonizacije cijele turističke industrije. S ovog ćemo skupa poslati jasnu poruku marinama, koje su 30 godina ulagale u infrastrukturu, edukaciju i kvalitetu, jer država kod provedbe novog natječaja za koncesijsko odobravanje treba vrednovati njihovu kvalitetu i postignuća vodeći se najboljim dijelovima novog Zakona o pomorskom dobru i nautičkim lukama", rekao je.

U sklopu sajma, uz ostalo održava se Biograd B2B nautička poslovna platforma, koja poslovnim posjetiteljima omogućava da se registriraju u Biograd B2B poslovni imenik te unaprijed dogovore sastanke s tvrtkama koje su im interesantne interesa i prisustvuju networking događajima.

Sajam prati i kongresni program, koji uključuje HGK 7. dane hrvatske nautike, Croatia Charter Expo, brojne sastanke industrijskih udruženja, poslovne prezentacije i umrežene društvene događaje.