zeleno svjetlo

Vlada dopunila interventne mjere za borbu protiv afričke svinjske kuge

12.10.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak dopunila odluku o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge (ASK) kojom se omogućuje isplata interventne financijske pomoći onima koji su ostvarili pravo na nadoknadu štete zbog izbijanja te bolesti, tako da se usklađuje sa Zakonom o zdravlju životinja

Odluku o pomoći vlada je donijela 21. rujna osiguravši pomoć od 4,5 milijuna eura, za interventnu financijsku pomoć za uginule i usmrćene životinje, podsjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dopunom odluke se omogućuje isplata razlike onima kojima se naknada isplaćuje prema Zakonu o zdravlju životinja, čime se svi korisnici stavljaju u jednak položaj, objasnila je.

Ukupno je do sada predviđena vrijednost potpora ugroženim svinjogojcima premašila 30 milijuna eura, rekla je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da za afričku svinjsku kugu nije odgovorna ni vlada ni svinjogojci, ali kako nema lijeka ni cjepiva jedini način borbe je eutanaziranje svinja da bi se spriječile veće štete.

Pozvao je da se u javni prostor uključe veterinari i stručnjaci i svojim stručnim glasom objasne zbog čega je to jedini način suzbijanja afričke svinjske kuge.

"Kao što smo u vrijeme covida imali glasove onih koji su bili protiv cjepiva i cijepljenja, tako i sada imamo glasove onih koji misle da bi se neki drugi načini, osim ovih koji su znanstveno dokazani i utemeljeni, jedino mogli koristiti. Nikome nije drago da se usmrćuju svinje, međutim, afrička svinjska kuga je takva bolest koja zahtijeva smanjivanje štete na najmanju moguću mjeru", rekao je Plenković.

Vlada od potvrde izbijanja afričke svinjske kuge donijela program potpore male vrijednosti u iznosu od 7,5 milijuna eura, te predvidjela program pomoći vrijedan pet milijuna eura za subjekte koji imaju ograničen promet.

Donijela je i odluku o neplaćanju zakupnine za drugu polovicu 2023. godine za poljoprivredno zemljište kao i za cijelu 2024. godinu, a vrijednost te odluke je šest milijuna eura.

Vlada je donijela i zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo poljoprivrede da osmisli dodatne nadoknade indirektnih šteta i program oporavka, a za to je direktno iz proračuna rezervirano 15 milijuna eura.