gorući problem

Miletić o svinjskoj kugi: Previše rupa je politika pod vodstvom Plenkovića otvorila u Slavoniji

22.09.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić u petak u Hrvatskom saboru korektnom ocijenio iznos Vladine pomoći radi ublažavanja posljedica epidemije uzrokovane pojavom afričke svinjske kuge, ali je upozorio da i dalje nemamo nikakav razvoj i strategiju svinjogojstva

"To je začepljivanje jedne rupe, a previše rupa je hrvatska politika pod vodstvom Andreja Plenkovića otvorila u Slavoniji", kazao je Miletić novinarima prije početka okruglog stola na temu "OPG – Čuvari ruralnih područja", koji je organizirao.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o interventnoj mjeri pomoći radi ublažavanja posljedica epidemije uzrokovane pojavom afričke svinjske kuge (ASK), za što je namijenjeno 4,5 milijuna eura.

Miletić je upozorio da su Poljska, Mađarska, Španjolska, Francuska i Belgija imale epidemiju afričke svinjske kuge, ali njihovo svinjogojstvo nije palo jer imaju jasnu strategiju i viziju što žele sa svojim svinjama. No, mi smo prošle godine uvezli 90 milijuna kilograma mesa.

Svinjogojac Božo Dragičević iz Retkovaca rekao je da na njegovoj farmi srećom nije bilo šteta zbog epidemije afričke svinjske kuge, ali je kod njegovog šogora.

Smatra da je Vladina pomoć radi ublažavanja posljedica epidemije uzrokovane pojavom afričke svinjske kuge mala i samo jednokratna. Upozorio je da se od zadnjeg ubijanja svinja u njegovom selu njih ne može držati dvije godine što je, smatra, jako loše.

Dragičević je, na novinarski upit, rekao da pomoć koju će dobiti od Vlade iznosi oko 30 posto onoga što bi uprihodio od svinja.

Profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu Mario Njavro naveo je da problem afričke svinjske kuge postoji i od ranije te su postojale a donesene su već i neke mjere. No, drži, malo toga se učinilo da se osnaži cijeli sustav, pripremi za to te da se pripreme i neki modeli za neke alternativne poljoprivredne proizvodnje dok tov svinja neko vrijeme neće biti moguć.

Njavro je upozorio da je, iako su OPG-ovi proglašeni strateški važnim oblikom organiziranja u poljoprivredi, njihov opstanak danas ugrožen zbog desetljeća nebrige i pogrešnih agrarno-političkih odluka. Pojasnio je kako u tome prije svega misli na mala i srednja obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Istaknuo je da su ona važna zbog prehrambene sigurnosti stanovništva, očuvanja okoliša, tradicije te očuvanja kulture života u ruralnom području i sigurnost nacije.