Novi koncept življenja

[VIDEO/FOTO] Kuće kakve još niste vidjeli uskoro će dobiti prve stanare: Plutaju na moru, a namirnice će dostavljati dronovi

21.08.2022 u 20:13

Bionic
Reading

Ocean Builders, tvrtka specijalizirana za inovativnu pomorsku tehnologiju sa sjedištem u Panami, predstavila je revolucionarne plutajuće kapsule namijenjene, u doslovnom smislu, životu na moru. U kapsulama su objedinjeni prostor za život, luksuz, pametna tehnologija i održivost

SeaPods, prve obnovljive pametne plutajuće kuće na svijetu trenutačno se grade u marini Linton Bay na sjevernoj obali Paname. Dizajnirao ih je nizozemski arhitekt Koen Olthuis i njegov tim iz Waterstudija. Dostupna su tri modela, najluksuzniji model SeaPod namijenjen životu na vodi, GreenPod, namijenjen korištenju s kopna, i EcoPod, ekološki najprihvatljiviji i najekonomičniji model, piše CNN.

Plutajuće kuće kreću se po cijeni od 295 tisuća do 1,5 milijuna dolara. Prve kapsule trebale bi biti dovršene u rujnu, a useljive će biti do kraja 2023. Još tisuću kapsula planira se izgraditi do 2024. SeaPod se prostire na 73 kvadratna metra stambenog prostora, s jednom spavaćom sobom, dnevnim boravkom, kuhinjom i kupaonicom raspoređenim na tri i pol kata. Kapsula koja pluta 2,2 metra iznad mora ima panoramski pogled od 360 stupnjeva. Ovakav koncept omogućava život na vodi bez žrtvovanja luksuza modernog života. Kapsule će biti opremljene vrhunskom tehnologijom, s aplikacijama kojima sebi možemo prilagoditi dizajn i funkcionalnost. Tako će se na primjer pametnim prstenovima otključavati vrata, a glazba će se navijati pokretom ruke.

  • +16
Plutajuće pametne ekokuće SeaPods bit će useljive do kraja 2023. Izvor: YouTube / Autor: Ocean Builders, Global Update

'Umjesto da imate telefon kao digitalnog pomoćnika, vaš dom postaje vaš pomoćnik i možete ga koristiti za optimizaciju svog života', rekao je izvršni direktor Ocean Buildersa Grant Romundt, koji se i sam živio u plutajućoj kući u Torontu.

'Kad sam živio u svojoj plutajućoj kući, svaka osoba koja bi mi došla u posjet odmah se zaljubila u nju', kaže Romundt te dodaje da je svega pet minuta na SeaPodu dovoljno da poželite živjeti u takvoj kući. Što se tiče svakodnevnog života, kupovine namirnica, putovanja od kapsule do kopna i nazad, Romundt ima rješenje i za to. Naime, dostava hrane, lijekova i manjih predmeta dostavljat će se dronovima, a za veće isporuke tu su autonomna plovila, koja će pored toga skupljati i reciklirati smeće iz mora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ocean Builders, Global Update

Do SeaPoda se može doći gumenim čamcem, vodenim skuterima, lokalnim vodenim taksijem ili vlastitim plovilom. U samoj kapsula je na raspolaganju 116 kvadratnih metara, od kojih 73 otpada na stambeni prostor. Fokus je na održivosti pa su kapsule osmišljene tako da pruže prirodno stanište u oceanu koje ne šteti okolišu, nego mu koristi.

SeaPod je samo je jedan oblik plutajućih kuća, novog koncepta življenja, koji se namjeravaju izgraditi u sljedećih nekoliko godina. Među njima je i Floating Seahorse koji gradi Kleindienst Grupa na moru kod Dubaija. Riječ je o 131 plutajućoj vili koje su dio pet milijardi dolara vrijednog megaresorta Srce Europe, u sklopu umjetnog arhipelaga Svijet.