TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Uskoro bi nas ultrazvučno mogla snimati naljepnica veličine poštanske marke

01.08.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Uspiju li istraživači novu ultrazvučnu naljepnicu upogoniti za bežični prijenos podataka, posjeti liječniku zbog UZV pregleda mogli bi postati rijetkost

Ultrazvučno snimanje je siguran i neinvazivan način kako liječnici mogu steći uvid u stanje pacijentovih organa.

Kako bi ih snimili, tehničari koriste ultrazvučne uređaje i sonde, kojima usmjeravaju valove zvuka na tijelo. Pomoću refleksije tih valova moguće je dobiti slike srca, pluća i drugih organa u visokoj razlučivosti.

Dosad se u te svrhe koristilo razmjerno nezgrapnu i specijaliziranu opremu, dostupnu samo u bolnicama i ordinacijama. No, novi dizajn inženjera s instituta MIT mogao bi tu tehnologiju učiniti lako dostupnom.

U članku objavljenom u časopisu Science opisan je dizajn nove ultrazvučne naljepnice, uređaja veličine poštanske marke kojeg zalijepite za kožu i koji može tijekom 48 sati stalno snimati vaše organe.

Kao i kod klasičnog UZV pregleda, potrebno je staviti tekući gel na kožu pacijenta kako bi prijenos ultrazvučnih valova bio moguć. Na gel potom biva naljepljena sonda koja odašilje zvukove.

Inovacija je u tome što se rastezljiv ljepljivi sloj spaja s čvrstim postavom sonde. Ljepljivi sloj sastoji se od dva tanka sloja elastomera, između kojih je sloj čvrstog hidrogela, posebno osmišljenog kako bi bio elastičan i rastezljiv.

Cijela naljepnica ima površinu od dva kvadratna centimetra i tanka je tri milimetra.

  • +2
Prizori koji obaraju s nogu: Ovo su najljepše astro fotografije tjedna Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA/Hubble & NASA, W. Keel

Tijekom testiranja na dobrovoljcima tako su dobivene slike visoke rezolucije koje prikazuju srce, pluća, stomak, arterije i druge dijelove unutrašnjosti tijela dok su ispitanici sjedili, stajali, trčali i vozili bicikl, između ostalog.

Naljepnicu je potrebno povezati s odgovarajućim uređajima, koji mogu refleksiju zvučnih valova pretočiti u slike.

Uspiju li istraživači postići bežični način rada i povezati ih s pametnim telefonima, naljepnice bi mogle postati uređaji iz kategorije nosivog računalstva, kojeg bi pacijenti dobili od liječnika ili kupili u ljekarni.