SEZONSKI RAD

Uz ovih deset savjeta neće vas preveslati u traženju posla

15.03.2017 u 06:31

Bionic
Reading

Svake godine više od 40.000 ljudi traži posao za vrijeme turističke sezone na obali. Konkurencija je velika i u strahu da se ne svide poslodavcu, mnogi se ustručavaju postaviti pitanja koja bi im pomogla u pronalasku najboljeg radnog mjesta. Uz pomoć portala MojPosao složili smo deset pitanja na koja biste trebali dobiti odgovor poslodavca prije nego što prihvatite ponudu

Sve bolje turističke brojke prati i sve veća potražnja za sezonskim radnicima. Tako je od početka ove godine na portalu MojPosao objavljeno više od 1300 oglasa u kojima se traže turistički i ugostiteljski radnici, što je za čak 33 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najtraženija zanimanja su konobari i barmeni, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, pizza majstori te recepcioneri.

Hotelijerske i ugostiteljske tvrtke obično ne otkrivaju javno iznose prosječnih plaća sezonaca. Ali poznato je to da su one osjetno niže od državnog prosjeka.

Dokazuju to i podaci servisa MojaPlaća, prema kojem je prosječna plaća turističkih radnika 22 posto niža u odnosu na hrvatski prosjek.

Najbolje su plaćeni kuhari, čiji je prosjek 4495 kuna, slijede pizza majstori s 4432 kune, recepcioneri s 4179 kuna, animatori s 3930 kuna, konobari s 3800 kuna, pomoćno kuhinjsko osoblje s 3712 kuna te spremačice s 3186 kuna.

Ovo su stvari koje bi, u razgovoru s poslodavcem, bilo mudro provjeriti prije nego što prihvatite ponudu:

1. U razgovoru za sezonski posao potrebno je saznati što detaljniji opis posla i onoga što poslodavac od vas očekuje. Dakle, pokušajte saznati uključuje li posao i neke dodatne zadatke koji vam na prvu ne padaju na pamet kada je ta radna pozicija u pitanju.

2. Osim očekivane plaće, potrebno je utvrditi radi li se i koliko prekovremeno te je li prekovremeni rad također plaćen, potpisujete li ugovor o radu te općenito koji tip ugovora potpisujete.

3. Ako dolazite raditi iz udaljenog mjesta, obavezno provjerite osigurava li poslodavac smještaj. Ukoliko to nije slučaj, svejedno pitajte poslodavca postoji li mogućnost organizacije smještaja ili barem participiranje u troškovima.

4. Neke kandidate vjerojatno će zanimati i s koliko osoba dijele sobu, što također može biti jedno od pitanja upućenih poslodavcu, kao i pitanje o tome osigurava li poslodavac uniforme ili se od vas očekuje da se o tome brinete sami.

5. Svakako provjerite nudi li vam poslodavac plaćeni prijevoz ili ćete trošak putovanja do svog novog radnog mjesta i prebivališta financirati sami.

6. Bitna tema su i slobodni dani, odnosno pokušajte saznati imate li pravo na neradni dan u tjednu (ili više njih) te kada.

7. Ispitajte što se događa u situacijama ako morate mijenjati kolegu: je li taj rad dodatno plaćen ili imate pravo na slobodan dan te kakva je općenito praksa u situacijama kada nedostaje radnika ili ih treba mijenjati.

8. Saznajte od poslodavca postoji li neka standardna procedura ako se tijekom obavljanja posla dogodi neka neugodnost, bilo da je u pitanju situacija koja uključuje goste, bilo kolege. Kome se u tom slučaju možete obratiti za savjet ili pomoć?

9. Neovisno o informacijama dobivenim tijekom razgovora, dajte si truda i proguglajte poslodavca. Društvene mreže i forumi mogu biti koristan izvor informacija, kako onih općenitih, tako i o radu kod pojedinih poslodavaca, a naći ćete i korisne savjete kolega, koji vam mogu pomoći u obavljanju posla.

10. Ne zaboravite da sezonski rad i od vas traži pripremu. Osvježite znanje stranih jezika i podsjetite se osnova bontona i komunikacije s gostima.