VRIJEDNE SLAVONKE OTKRIVAJU

Biti sezonac u Dubrovniku: Što je dobro, a gdje škripi?

19.06.2016 u 10:19

Bionic
Reading

Iako je iza nje tek prvih mjesec dana rada u sezoni na jadranskoj obali, Brođanka Ivana Prskalo jedna je od 74 posto od 300 ispitanih Hrvata obuhvaćenih istraživanjem portala Moj posao, koji bi se ponovno zaputili na sezonu kod istog poslodavca. Ova 25-godišnjakinja radno iskustvo stječe kao sobarica u dubrovačkom hotelu s četiri zvjezdice koji može primiti oko 500 gostiju. Dok je sobar jedno od tri najčešća sezonska posla koja se obavljaju u turizmu, uz konobara i pomoćnog radnika u kuhinji, najmanje je onih koji su iskustvo stekli radeći kao šefovi sale, bookeri i animatori. Idealnim radnim mjestom ispitanici smatraju hotele, turističke agencije, trgovine, suvenirnice, dok ih najmanje želi raditi u pansionima, noćnim klubovima, hostelima ili objektima brze prehrane. Svoje iskustvo sezonskog posla u turizmu za tportal ispričala je Brođanka Ivana te Osječanka koja kao animatorica radi na dubrovačkom području

'Na početku je bilo teško i naporno. Smjena traje sedam sati i hotel je stalno pun stranih gostiju iz Španjolske, Rusije. Plaća je dobra i može se uštedjeti. Smještaj mi je plaćen, imamo pravo na jedan obrok. Kada odradim smjenu od 7 do 14 sati, slobodna sam, što koristim za kupanje i razgledavanja grada i okolice. Trenutno sam zadovoljna', sažima za tportal Ivana Prskalo.

Iako se radi vikendima, praznicima i blagdanima, sve im je dodatno plaćeno. Imaju pravo na jedan slobodan dan u tjednu, ali kada se zaredaju gužve, on se prolongira dok se gosti ne smjeste. Na Jadranu je završila u sezoni spontano, a sve se dogodilo gotovo filmskom brzinom. U Slavonskom Brodu radila je u tvrtki koja se zatvorila pa je završila na burzi. Prijatelj koji je otišao raditi sezonu kao konobar u Dubrovniku predložio joj je, kada je čuo što se dogodilo, da se javi u jedan dubrovački hotel jer tamo traže radnike.

'Rekao mi je adresu hotela pa sam im poslala životopis i zamolbu. Vrlo brzo me je nazvala šefica i pitala kada mogu doći jer sam primljena. Nisam stvarno znala što me čeka. No nisam požalila i vratila bih se ovdje opet', govori ona.

Iako je naporno, ne pada joj na pamet odustati

Ivana na radnom mjestu u svojem hotelu mora biti u sedam sati ujutro, ali s poslom ona i kolegice sobarice ne kreću prije 7.30 kako ne bi stvarili buku i probudile goste. Za to vrijeme dobiju popis soba koje se trebaju generalno spremiti i onih gostinjskih. Dok 'generalka' uključuje sve, od presvlačenja cijele posteljine do brisanja prašine kako bi novi gosti kročili u čistu i urednu sobu, gostinjsko spremanje podrazumijeva popravak posteljine.

'Svaka djevojka ima svoj kat za spremanje. Ako, primjerice, jedan dan na popisu imamo odraditi 16 generalki, što je jako puno posla, onda dobijemo ispomoć', govori ova Brođanka kojoj je poslodavac osigurao i smještaj.

Ona životni prostor trenutno dijeli s desetak cimerica, od kojih većina sezone redovito provodi kod istog poslodavca. Nekima od njih, govori, ponuđeni su ugovori za stalnog sezonca pa kada sezona završi i vrate se kući, i dalje imaju određena primanja, ali postoje i oni koji rade godinama, ali dolaze samo na sezonu, što ovisi o ugovoru koji potpišeš.

Osječanka koja već tri godine radi kao animatorica restorana ili, kako se popularno nazivaju, ubacivačica, također na dubrovačkom području, smještaj smatra ključnom stvari kod sezonaca. Pokazalo je to i navedeno istraživanje prema kojemu gotovo polovica ispitanika, odnosno 42 posto, ne bi pristali raditi u turizmu ako nemaju osiguran smještaj.


'Ovdje smještaja nema ni za lijek poslije 15. lipnja jer te svi tjeraju iz stana. Neće te držati za 1.500 kuna mjesečno kada od turista mogu uzeti 100 eura za noć. Masa je ljudi koja želi raditi, ali nemaju kamo. Postoji čak i grupa na Facebooku 'Poslovi u Dubrovniku', gdje zainteresirani mogu naći poslodavca, a on radnike', govori ova animatorica koja radi svakodnevno u dvije smjene, od 11 do 15 te od 19 do 23 sata. Ima pravo i na jedan obrok tijekom dana u restoranu. Slobodnog vremena joj ostaje vrlo malo, gotovo ga nema. Svake je godine mijenjala poslodavce, a ovogodišnji joj plaća smještaj. Plaća joj je fiksna iako je prijašnjih godina znala raditi i na proviziju.

Što radi animatorica, odnosno ubacivačica gostiju?

'Stojimo ispred table i predstavljamo jelovnik, ono što nudimo i kakve su pogodnosti, što je u dnevnoj ponudi. Engleski jezik moraš dobro znati jer si ti prvi koji komuniciraš s gostom i moraš ga pridobiti da ti uđe u restoran', opisuje posao animatora.

Oni koji ostanu bez posla, napominje, ovdje se vrlo brzo mogu snaći, u istom danu pronaći nešto drugo. Potražnja za radnicima je, napominje, vrlo velika. Sezona u turizmu na jadranskoj obali, govore obje sugovornice, počinje već početkom travnja, a završava krajem listopada.

'Hotel se zatvara sredinom listopada, a mi ostajemo do kraja mjeseca kako bismo ga spremile. Bilo je djevojaka koje su došle i probale raditi po tri dana, a onda shvatile kako ne mogu izdržati takav tempo i vratile se kući. Meni, koliko god da je teško, ne bih odustala nego bih se potrudila izdržati. Uostalom, već sam se na ovakav tempo života priviknula', zaključuje Ivana.