10 najbogatijih

Tko su milijarderi vlasnici britanskih nogometnih klubova i kako su zaradili novac?

04.06.2017 u 17:14

Bionic
Reading

Kineski i tajlandski poduzetnici, ruski oligarsi, arapski šeici, američki bogataši, švicarske nasljednice – među vlasnicima najpoznatijih nogometnih klubova ima svega, a osim nogometa, povezuju ih i deseteroznamenkasti iznosi na bankovnim računima

Kao što se često može posvjedočiti u hodnicima zagrebačkog stadiona Maksimir ili splitskog Poljuda, uzbuđenja u svijetu nogometa ne nedostaje ni izvan travnjaka. Jednako interesantne kao i bravure najpoznatijih nogometaša, mogu biti i poslovne ekshibicije vlasnika klubova. No čak i uz Zdravka Mamića, hrvatski nogomet je još uvijek daleko od toga da bude u centru pažnje svjetske sportske javnosti kao što je to, recimo, britanska nogometna liga.

Internetski portal Business Insider je pripremio listu deset najbogatijih vlasnika britanskih nogometnih klubova. Od kineskih poduzetnika, preko ruskih oligarha i američkih bogataša, do švicarskih obiteljskih nasljednica, lista je šarolika:

10. Guochuan Lai – West Bromwich Albion

Bogatstvo kineskog poduzetnika koji je prošle godine preuzeo britanski klub West Bromwich Albion procijenuje se na oko 3,2 milijarde eura. Guochuan je bogatstvo stekao na čelu jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija, a od 2014. godine se bavi privatnim investicijama.

9. Katharina Liebherr – Southampton

Katharina dolazi iz njemačko-švicarske obitelji Liebherr, dinastije koja kontrolira istoimenog proizvođača građevinskih strojeva i druge opreme. Njezino bogatstvo procjenjuje se na 3,4 milijarde eura. Nogometni klub Southampton je u vlasništvo obitelji Liebherr došao nakon što ga je 2009. iz bankrota spasio Markus Liebherr.

8. Obitelj Glazer – Manchester United

Američka obitelj Glazer je u vlasništvo poznatog kluba iz Manchestera ušla još 2003. godine. Patrijarh Malcolm Glazer, i tadašnji vlasnik kluba američkog nogometa Tampa Bay Buccaneers, nije dočekan s dobrodošlicom u Velikoj Britaniji. Nakon njegove smrti prije tri godine čelništvo Manchester Uniteda su preuzeli sinovi Avram i Joel, a bogatstvo obitelji Glazer procjenjuje se na 3,8 milijardi eura.

7. Vichai Srivaddhanaprabha – Leicester City

Vlasnik kluba Leicester City, koji je lani osvajanjem najviše britanske lige bio zaslužan za jedno od najvećih sportskih iznenađenja ikada, je tajlandski milijarder Vichai Srivaddhanaprabha. Klub je preuzeo 2010. godine zahvaljujući bogatstvu koje se danas procjenjuje na 4,2 milijarde eura, a koje je stekao kao osnivač lanca bescarinskih trgovina King Power Duty Free.

6. Joe Lewis – Tottenham Hotspur

Londonski poduzetnik Joe Lewis svoje je bogatstvo stekao krajem sedamdesetih i ranih osamdesetih godina u ugostiteljskoj industriji. Poznat je i po tome što je s Georgeom Sorosem zaradio na krahu britanske funte sredinom rujna 1992. godine, a danas se bavi raznim ulaganjima. Lewisovo bogatstvo se procjenjuje na oko 5,3 milijarde eura, a vlasništvo u nogometnom klubu Tottenham je polako okrupnjavao godinama.

5. Guo Guangchang – Wolverhampton Wanderers

Kao i drugi kineski poduzetnik na ovoj listi Guo Guangchang je vlasništvo u britanskom klubu Wolverhampton stekao prošle godine. Guo je jedan od osnivača te čelnik kineskog konglomerata Fosun International Ltd. koji se bavi investicijama u raznim industrijama. Prema nekim procjenama Guo Guangchang se nalazi među pedeset najbogatijih Kineza, a imovina mu se procjenjuje na oko 5,4 milijardi eura.

4. Obitelj Coates – Stoke City

Engleski poduzetnik Peter Coates je u vlasništvo kluba Stoke City prvi put ušao 1989. godine, da bi kontrolni udio 1999. godine prodao islandskim ulagačima. Obitelj Coates je vlasništvo od njih ponovo preuzela 2006. godine i od tada upravlja klubom. Bogatstvo obitelji, koje se procjenjuje na 5,7 milijardi eura, proizlazi iz vlasništva jedne od najvećih i najpoznatijih internetskih kladionica Bet365.

3. Stan Kroenke – Arsenal

Najveći dioničar jednog od najpoznatijih engleskih nogometnih klubova, Arsenala, je američki biznismen Stan Kroenke. Njegova imovina procjenjuje se na oko 6,6 milijardi eura, a bogatstvo mu je rezultat sretne kombinacije razvijanja vlastitog posla s nekretninama i vjenčanja s Ann Walton jednom od nasljednica carstva Walmart. Kroenke je vlasnik niza sportskih klubova u Americi, a dvotrećinski vlasnički udio u Arsenalu je skupio u posljednjih desetak godina.

2. Roman Abramovič – Chelsea

Jedno od najrazvikanijih ulaganja u britanski nogomet bio je dolazak ruskog oligarha Romana Abramoviča koji je 2003. godine stekao vlasništvo u londonskom klubu Chelsea. Abramovič je svoje bogatstvo, koje se danas procjenjuje na više od 9 milijardi eura, stekao prodajom vlasničkog udjela u ruskoj naftnoj kompaniji Sibneft tamošnjem energetskom divu Gazpromu.

1. Šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan – Manchester City

Zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan vlasnik je kluba Manchester City od 2008. godine kad ga je kupila njegova investicijska kompanija Abu Dhabi United Group. Bogatstvo mu se procjenjuje na više od 20 milijardi eura, a uz ulaganje u britanski nogomet posjeduje i vlasničke udjele u nizu kompanija poput kompanije za svemirski turizam Virgin Galactic, te njemačke autoindustrije Daimler.