KKR INVESTMENT

Tko su Amerikanci koji su kupili Novu TV, a nisu uspjeli kupiti Mercator?

11.07.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Od ponedjeljka, preko tvrtke United Group, investicijska kompanija KKR postala je vlasnik Nove TV, a platili su je 230 milijuna eura

KKR je u Hrvatskoj prisutan i kao vlasnik N1 televizije, a ova golema investicijska tvrtka samo je u medije i telekomunikacije uložila osam milijardi eura.

Prethodno poznat i kao Kohlberg Kravis Roberts & Co, KKR je američki investicijski fond specijaliziran za preuzimanja – od svojeg osnivanja 1976. godine proveo je transakcije vrijedne 400 milijardi eura.

Tvrtku su osnovali Jerome Kohlberg, George R. Roberts i Henry Kravis, koji su prethodno radili u investicijskoj banci Bear Stearns, u kojoj su se specijalizirali za preuzimanja s financijskim polugama poput kredita. Vlasništvo je u najmanju ruku rascjepkano, no u vlasničkoj strukturi dominiraju goleme investicijske banke poput Morgan Stanleyja, Merrill Lyncha i fonda Fidelity. Čak 61 posto tvrtke drže institucionalni ulagači. Oko 18 posto drži Morgan Stanley, bostonski FRM ima oko 13 posto udjela, a među prvih pet najvećih vlasnika je i Bank of America.

Od 1976. do danas njihova je tvrtka provela 160 preuzimanja te su svake godine svog poslovanja, uz iznimku 1982. i 1990., proveli barem po jedno preuzimanje. Imaju urede u 13 zemalja svijeta, dok je sjedište tvrtke u New Yorku. Tri osnivača više nisu jedini vlasnici.

Dionice kompanija ovog profila drage su i drugim fondovima pa su jedva dočekali njihovu inicijalnu javnu ponudu 2007., kada su upisali preko milijardu dolara svježeg kapitala.

Dionice tvrtke vrijede oko osam i pol milijardi eura, a njima se na njujorškoj burzi trguje od 2010. godine. U našoj regiji poznati su poznatiji prije dvije godine, kada su se natjecali za preuzimanje Pivovarne Laško. Za nju su predali najbolju, ali neobvezujuću ponudu, pa im je Laško uzeo Heineken.

Neobvezujuću ponudu predali su i za Mercator, koji je na kraju otišao u ruke Agrokora pod Ivicom Todorićem. 'KKR ima listu medija i telekomunikacijskih tvrtki koje je podržao kako bi rasli u sadašnjem digitalnom ekosustavu. Ulaganjem u kvalitetne lokalne i međunarodne sadržaje podržat ćemo timove United Groupa da nastave nuditi različite i privlačne sadržaje svim kupcima u regiji. KKR, EBRD i United Group usko će surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi osigurali glatku tranziciju u skladu s europskim standardima', poručio je u priopćenju prilikom preuzimanja Nove TV Jean-Pierre Saad, direktor u KKR-u.

Zanimljivo je što je KKR, u svibnju 2013. godine zaposlio umirovljenog generala američke vojske i bivšeg šefa CIA-e Davida Petraeusa, i to na poziciji predsjednika novoformiranog KKR Global Institutea. Petraeus bi trebao pomoći investicijskom timu i kompanijama u portfelju fonda u traženju novih investicijskih prilika, posebno na novim lokacijama. U prosincu 2014. Petraeus je imenovan partnerom u KKR-u.

Inače, iza generala Petraeusa je 37 godina vojne službe u američkoj vojsci, a posljednja dužnost koju je tamo obnašao bila je zapovijedanje međunarodnim snagama ISAF-a i američke vojske u Afganistanu  od 4. srpnja 2010. do 18. srpnja 2011. Također je bio zapovjednik središnjeg zapovjedništva američke vojske (USCENTCOM) i glavni zapovjednik multinacionalnih snaga u Iraku (MNF-I) od 10. veljače 2007. do 16. rujna 2008. kada je nadzirao sve koalicijske snage u Iraku.

Petraeus je 30. lipnja 20111. jednoglasno u američkom Senatu potvrđen za direktora CIA-e, nakon čega se povukao iz vojske 31. kolovoza 2011. godine. Međutim, njegovo vođenje središnje američke obacještajne agencije bilo je kratkog vijeka i podnio je ostavku 9. studenoga 2012. godine, a kao razlog svog poteza naveo je izvanbračnu vezu koja je otkrivena tijekom istrage FBI-ja. U siječnju 2015. dužnosnici FBI-ja i američkog ministarstva pravosuđa predložili su podizanje optužnice protiv Petraeusa jer je navodno svojoj biografkinji Pauli Broadwell, s kojom je bio u vezi dok je bio direktor CIA-e, odavao povjerljive podatke.Petraeus je nakon toga priznao krivnju za jedan prekršaj pogrešnog postupanja s povjerljivim podacima.