LOVAC NA ZVIJERI I POLITIČARE

Sudionik afere Safari najveći je donator HNS-a

05.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Zagrebačka projektantska tvrtka Proning DHI, čiji je vlasnik i direktor Božidar Deduš optužen u aferi Safari zbog podmićivanja bivšeg direktora Hrvatskih voda plaćenim safarijem u afričkoj državi Namibiji, najveći je donator vladajućeg HNS-a

Financijsko izvješće stranke pokazuje da je najveći financijer HNS-a Proning DHI, koji je krajem prošle godine tri puta donirao stranci (14., 19. i 31. prosinca) te im je ukupno uplatio 125.000 kuna.

Protiv vlasnika i direktora tvrtke Božidara Deduša Uskok je prošli tjedan potvrdio optužnicu u aferi Safari, koju je u svibnju prošle godine sudsko vijeće vratilo na doradu. Deduš je, zajedno sa Zoranom Crnekovićem iz tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina, optužen da je bivšem direktoru Hrvatskih voda Jadranku Husariću 2009. godine platio safari u Namibiji. Optuženi trojac zajedno je lovio afričke životinje, poduzetnici su financirali egzotično putovanje koje su u knjigama vodili kao 'stručno usavršavanje u Namibiji' i plaćali dopremanje prepariranih lovačkih trofeja, a korumpirani državni direktor Husarić, prvooptuženi u aferi Safari, zauzvrat im je osiguravao unosne poslove s Hrvatskim vodama.

S obzirom na to da je optužnica protiv Dedeuša bila podignuta još u travnju prošle godine, u HNS-u su već mjesecima morali znati za aferu Safari. Glasnogovornica stranke Renata Potočnik na naš upit odgovara: 'Postupanje HNS-a i svih donatora regulirano je isključivo odredbama Zakona o financiranju političkih stranaka i po tom temelju postupit će i u navedenom slučaju.' Zakon zabranu financiranju stranaka predviđa samo za fizičke ili pravne osobe koje imaju nepodmirene obaveze prema proračunu ili zaposlenicima, a u Proningu, kooperantu Hrvatskih voda koji je za njih odradio brojne poslove savjetovanja i projektiranja, to nije slučaj. Čini se, dakle, da je za HNS slučaj posve čist.

Sličnu situaciju s financijerom u sukobu sa zakonom imao je i predsjednik Ivo Josipović, pa nam je, nakon što je Robert Ježić bio uhapšen, njegov šef kampanje Mirando Mrsić nadahnuto tumačio kako 'donator predsjedniku Josipoviću nije bio Robert Ježić, nego Dioki' i da je to 'velika razlika'. Iz predsjednikovog kruga branili su se kako u vrijeme kada su primali novac nisu mogli znati da će kasnije biti podignuta optužnica protiv Ježića. Ipak, Josipović je obećao da će vratiti 200.000 kuna ukoliko se dokaže da je 'donacija povezana s kriminalnim radnjama'. Ježićeve tvornice danas ne rade, radnici gladuju, on je krunski svjedok u slučaju bivšeg premijera Sanadera, a predsjednik novac još uvijek nije vratio.

Drugi po veličini HNS-ov financijer je Krešo Petek, jedan od najmoćnijih poduzetnika iz Ivanić Grada, čija je tvrtka Elektrocentar Petek uplatila 100.000 kuna. Ukupno je HNS primio 822.000 kuna donacija, od čega su polovicu uplatile pravne osobe, dok se među fizičkima s iznosima od po 30.000 kuna ističu stranački funkcionari Radimir Čačić, Ivan Vrdoljak, Srećko Ferenčak i Dragan Kovačević. Donacije su znatno slabije nego godinu ranije, kada je HNS samo od tvrtki dobio 878.000 kuna i primio ukupno 1,3 milijuna kuna donacija. Zanimljivo, Proninga tada nije bilo među donatorima.

Stranku još uvijek formalno vodi Radimir Čačić, iako bi zbog njegovog odsluženja zatvorske kazne HNS uskoro trebala preuzeti Vesna Pusić, koju je u natjecanju za predsjednicu stranke podržao središnji odbor.