MRSIĆ O UHAPŠENOM FINANCIJERU

'Novac za Josipovića dao je Dioki, a ne Robert Ježić!'

13.12.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Predsjedniku Josipoviću neugodno je zbog činjenice što je bivši hrvatski premijer završio u austrijskom zatvoru, no bi li mu trebalo biti neugodno i zbog toga što je u jednom od slučajeva Sanader osumnjičen zajedno s najvećim financijerom njegove predsjedničke kampanje - Robertom Ježićem, koji je također u pritvoru - upitali smo Miranda Mrsića, šefa Josipovićeve kampanje

Nakon stranačkih SDP-ovih 6,8 milijuna kuna, najveći privatni donator predsjedničke kampanje Ive Josipovića bio je Dioki sa 200.000 kuna, petrokemijska tvrtka u vlasništvu Roberta Ježića, koji je uhićen zbog sumnje u nezakonite poslove Diokija i HEP-a. Vijest o Ježićevih 200.000 kuna za Josipovića nije prošla nezamijećeno, zbog činjenice što je intimni Sanaderov prijatelj, riječki hadezeovac i njihov poznati donator u predsjedničkoj kampanji, zaboravio na stranku i postao najveći donator kandidatu SDP-a.

O poslovnim vezama Ježića i Sanadera, isprepletenosti politike i biznisa tada se već pisalo, obojica su bili prozivani kao ključni ljudi ekspanzije Hypo banke u Hrvatskoj. Zašto je Josipovićev stožer prihvatio tu donaciju i treba li im nakon uhićenja njihovog najvećeg donatora biti neugodno, upitali smo Miranda Mrsića. 'Donator predsjedniku Josipoviću nije bio Robert Ježić nego Dioki, tu je velika razlika. Dakle, donator je bio pravni subjekt, tvrtka koja kotira na burzi. Diokijeva donacija bila je u dozvoljenim granicama, uostalom, nije bila samo nama nego i kandidatu Primorcu', kazao je.

Na našu primjedbu da je Dioki u Ježićevom vlasništvu, koji je uhićen zbog sumnje da je baš ta tvrtka 2008. i 2009. dobivala povlaštenu cijenu struje i da je nezakonito kreditirana od strane HEP-a te da je teoretski moguće da je do Josipovića stigao prljav novac, šef njegove kampanje je rekao: 'Pravosuđe će donijeti svoj pravorijek o tome, bude li sumnje, napravit ćemo određene korake, iako je kampanja završena i računi su zatvoreni.'

Mrsić ističe da Josipovićev tim nije lobirao za donacije. 'Sve su donacije, tako i Diokijeva, uplaćene na račun. Nismo pojedinačno lobirali, samo smo pozvali sve koji prihvaćaju Josipovićev program da uplate novac', zaključio je.