UOČI VELIKOG PROSVJEDA

Studenti blokiraju centar Beograda na 24 sata, traže uvid u biračke spiskove

29.12.2023 u 21:24

Bionic
Reading

U središtu Beograda u tijeku je 24-satna blokada jedne od središnjih prometnica u nizu postizbornih prosvjeda kojima dio oporbe i studentski aktivisti zahtijevaju ponavljanje parlamentarnih i beogradskih izbora održanih 17. prosinca.

Studenti okupljeni na inicijativu pokreta Borba koji je pozvao na 24 sata dugu blokadu ulica u prijestolnici Srbije traže poništenje rezultata održanih 17. prosinca i ponovni izlazak na birališta, piše agencija France Presse.

Beogradski studenti, okupljeni u neformalnoj skupini Borba, postavili su u petak šatore i oko podneva zapriječili dio središnje gradske prometnice u Beogradu, zahtijevajući od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave otvaranje biračkog popisa u znak podrške oporbenoj koaliciji koja optužuje vlast za pokradene glasove.

Srbijanska oporba spori rezultate izbora, tvrdeći da su glasači koji su u Beograd stigli iz Bosne i Hercegovine ilegalno glasali u tom gradu.

Studenti kojima su se pridružili drugi mladi podigli su šatore i improvizirani kamp, a dio njih sjeo je na obližnje križanje ispred vladinih zgrada. Pridružio im se i dio predstavnika oporbe okupljenih na drugom skupu, prenose lokalni mediji.

  • +10
Studenti počeli 24-satnu blokadu u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A. H./ATAImages/PIXSELL

Riječ je o prvoj blokadi ulica Beograda od 24 sata od održavanja izbora prije skoro dva tjedna. Prosvjednici su od tada nekoliko puta već zaustavljali promet na određenim prometnicama.

Blokada započeta u petak trebala bi trajati do subote poslijepodne, kad će se pridružiti velikom prosvjedu oporbe protiv izborne krađe u Srbiji.

Prema službenim rezultatima izbora Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila je 46 posto glasova, u odnosu na 23,5 oporbene koalicije „Srbija protiv nasilja”.