CIJENA? PRAVA SITNICA!

Srpski poduzetnici otkrili jeftine hrvatske njive

03.08.2013 u 20:16

Bionic
Reading

Nakon Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe koji u Ukrajini obrađuje 30.000 hektara zemlje, Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, najavio je širenje i kupnju poljoprivrednog zemljišta van Srbije

'Sve dok su ove cijene zemlje u Srbiji, ne planiram kupiti ni hektara. Trenutačno u Hrvatskoj pregovaramo o kupovini 1.500 hektara koji se nalaze u vlasništvu dvije zadruge. S obzirom na to da je cijena najkvalitetnije zemlje u Hrvatskoj u rasponu od pet do osam tisuća eura, naravno da smo zainteresirani da i dalje tamo kupujemo', kazao je za Blic Matijević.

Žarko Galetin, direktor Produktne burze, misli da će cijena zemlje u Vojvodini još rasti. 'Kako se tržište zemlje u Srbiji bude otvorilo, sve više stranaca će pohrliti da je kupi. Stranci će biti spremni da plate koliko god bude potrebno. Zato najveći vlasnici zemlje iz Srbije gledaju da kupe jeftiniju zemlju u okruženju', tvrdi Galetin.

On dodaje da je skoro dva puta viša cijena najplodnije zemlje u Srbiji u odnosu na Hrvatsku nerealna jer kod njih nema drugih ulaganja, pa su svi pohrlili da kupuju zemlju koju potom izdaju u zakup, a na kojoj nema neke velike zarade.

Milan Prostran, agroekonomista, tvrdi da bi do 2017. godine, kada na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju po kojem će zemlju moći kupovati i stranci kao fizičke osobe, cijena zemlje u Srbiji mogla dostići i 20.000 eura. 'Prije tri godine najkvalitetnija zemlja bila je 5.000 eura, a bit će i 20.000', tvrdi on.