Bogoljub Karić

Srbijanski tajkun podnio službeni zahtjev za promjenu godine rođenja, želi se 'pomladiti' 20 godina

07.02.2022 u 19:20

Bionic
Reading

Srbijanski tajkun Bogoljub Karić je, u suradnji sa svojim odvjetničkim timom gradskoj upravi grada Kragujevca predao zahtjev za promjenu godine rođenja u dokumentima, pa bi umjesto 17. siječnja 1954. u osobnoj iskaznici ovog biznismena stajala 1974. godina. To bi praktično značilo da je Karić mlađi za 20 godina, javlja Blic

U službenom priopćenju za javnost, Bogoljub Karić ističe da je na svoj 65. rođendan gradskoj upravi grada Kragujevca, kao nadležnom državnom organu, podnio zahtjev za donošenje odluke o promjeni upisa podatka o "činjenici njegovog rođenja", tako što će se utvrditi da je rođen 17.1.1974. godine u Peći, a ne 17.1.1954. godine kako je upisano u matičnoj knjizi.

Zahtjev je, dodaje se, zasnovan na važećim zakonima i neospornim činjenicama, a razlozi za podnošenje zahtjeva nisu samo osobne prirode, piše Blic.

Naprotiv, "kao jedinstvena ličnost u suvremenoj srpskoj povijesti", kako kaže u priopćenju, "Bogoljub Karić neumorno promovira čovjekoljublje", pa je i taj zahtjev podnio u ime svih koji se, bez obzira na godine života, osjećaju sposobnim da rade i budu "posvećeni dobrobiti ne samo svoje obitelji, kao najsigurnijeg mjesta, nego i društva kao cjeline, koji se ne žele umiroviti i ne žele biti na teret budžetu Republike Srbije, Fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja, koji ne žele prava iz tih fondova, da ne bi umanjili sredstva koja bi pripala drugim ljudima kojima su stvarno potrebna".

Kako se navodi u zahtjevu koji je njegov odvjetnički tim službeno uputio Gradu Kragujevcu, Karić je zahtjev podnio u ime svih ljudi koji kao i on misle da "čovjek nikada nije star, dok god se osjeća mladim i sposobnim da radi" i da nitko osim Boga nema pravo određivati do kada ćemo biti na ovom svijetu, do kada ćemo raditi i stvarati i da se zakoni koji čovjeka samo zbog datuma rođenja proglašavaju starim i nepodobnim za rad moraju mijenjati, a do tada i nakon toga, svatko treba imati pravo da se razmotri njegov zahtjev, kao što je zahtjev Bogoljuba Karića.

Biznismen je svoj zahtjev predao 17. siječnja ove godine, a u obrazloženju se, pored zakonske osnove, navodi i da bi Bogoljub Karić prema podatku da je rođen 1954. godine, bio star čovjek, što "ne odgovara njegovom osobnom stanju".

"U matičnu knjigu rođenih u općini Peć upisan je podatak da je Bogoljub Janićija Karić rođen 17.1.1954. godine. Prema tom podatku, a shodno propisima Republike Srbije, Bogoljub Karić bi na dan podnošenja ovog zahtjeva bio star čovjek, sa svim pravima starog čovjeka, a bez ikakvih obaveza prema državi, što ne odgovara stvarnom osobnom stanju Bogoljuba Karića i nije u skladu s navedenom odredbom člana 194 Ustava Republike Srbije", navodi se u zahtjevu koji je Karićev tim poslao nadležnima u Kragujevcu, piše Blic.

Starenje je, kako obrazlažu Karić i njegov odvjetnički tim, vrijeme u kojem vitalne funkcije počinju opadati, a intelektualne i seksualne moći se umanjuju. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, starošću se smatra vrijeme između 75. i 90. godine, dok u Srbiji te vremenske odrednice nema, nego se starima smatraju svi stariji od 65 godina, piše Blic.

Ta granica starosti od 65 godina, što je i vrijeme za "starosnu" mirovinu je, kako se navodi, u suprotnosti i sa Zakonom o radu i sa drugim zakonima, koji omogućavaju rad bez ograničenja godina života, odnosno do kraja života.

Bogoljub Karić ne želi se umiroviti i biti na teret budžetu Republike Srbije, Fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja, tvrde u obrazloženju. Ne želi prava iz tih fondova, čijim ostvarivanjem bi umanjio sredstva koja bi pripala drugim ljudima kojima su stvarno potrebna. Naprotiv, on želi raditi još najmanje 20 godina punom snagom i puniti budžet Republike Srbije, Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja, Fond zdravstvenog osiguranja i sve druge državne fondove, kao što je i dosad radio.