NEMA VIŠE NI PUŠIONICA

Slovenci zabranjuju arome u električnim cigaretama: Zbog njih tinejdžeri počinju pušiti!

10.11.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Slovenska Vlada je na sjednici u četvrtka usvojila izmjene i dopune zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Glavne novosti su zabrana aroma u elektroničkim cigaretama i zabrana pušenje u prostorijama u gdje je to sad dozvoljeno

'Time bi smo učinili veliki korak prema ostvarenju dugoročne strategije za Sloveniju bez duhana, a to je da do 2040. godine manje od pet posto stanovništva koristiti duhanske i srodne proizvode', rekla je ministrica zdravstva Valentina Prevolnik Rupel.

Većina tinejdžera počinje koristiti elektroničke cigarete zbog različitih aroma, ali one smanjuju percepciju štetnosti. Arome koje bi mogle biti sigurne za gutanje mogu imati ozbiljne štetne učinke na zdravlje ako se udišu. Mogu izazvati astmu, bronhitis i druga teška oštećenja pluća ili čak smrt. Sve više istraživanja pokazuje da kod adolescenata koji inače ne puše korištenje elektronske cigarete značajno povećava vjerojatnost (i do četiri puta) da će početi pušiti i obične cigarete.

'Stoga želimo smanjiti privlačnost elektroničkih cigareta, posebice među djecom i mladima, te tako zaštititi njihovo zdravlje', naglasila je Prevolnik Rupel.

Predlaže se zabrana karakterističnih aroma (primjerice: voće, začini, začinsko bilje, alkohol, bomboni, vanilija i sl.) osim okusa ili mirisa duhana ili mentola, u svim vrstama elektroničkih cigareta, jednokratnih i višekratnih.

Prijedlogom zakona uvodi se i zabrana pušenja u prostorijama za pušenje (s prijelaznim razdobljem od pet godina), čime se želi osigurati potpunija zaštita od izloženosti duhanskom dimu u zatvorenim javnim i radnim prostorima.