ENORMNA POTRAŽNJA

Slovenci objavili cijene paušala u hrvatskim kampovima: Do 90 posto skuplje, a mjesta već sad - nema!

11.02.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Iako su cijene sezonskih paušala za kampove na jadranskoj obali svake godine sve veće, već u veljači je gotovo nemoguće naći slobodnu parcelu. Slovenska stranica avtokampi.si objavila je detaljan pregled cijena u kampovima u Istri i Dalmaciji, a navode i kako većina njih već sada nudi posljednju priliku prošlogodišnjim korisnicima da ponovo rezerviraju mjesto

Hrvatska je prošle godine imala vrlo dobru sezonu s 1% više noćenja nego prethodne godine, no istina je i da je u kolovozu bilo manje gostiju, što je rezultat viših cijena, ali i vremenskih neprilika na početku kolovoza, pišu na stranici Avtokampi.si, središnjoj informativnoj stranici za korisnike autokampova u Sloveniji.

Povećanom broju noćenja uvelike su pridonijeli i all inclusive gosti, kojih je još uvijek najviše u kampovima u Istri i Kvarneru. Cijene paušala za cijelu sezonu u 2024. ponovno su više, što je prvenstveno rezultat općeg rasta cijena u turizmu diljem Europe, više su i redovne cijene kampova, a samim time i paušali.

Poskupljenja se značajno razlikuju ovisno o kampu. Primjerice, u kampovima u Premanturi, Novigradu, Savudriji, Poreču, Punatu na Krku te na Cresu cijene su veće od 100€ do 200€ nego prošle godine, u kampovima u Vrsaru i Fažani od 300-400€, na Lošinju od 500-700€. Najviše je poskupio paušal u Valamarovim premium kampovima kao što su Lanterna, Ježevac i Krk gdje su cijene porasle od 15 do 30 posto, a u kampu Padova na Rabu paušali na parcelama uz bazen ili more poskupili su čak do 90 posto.

  • +13
Kamp Veli Jože u Savudriji (ilustrativna galerija) Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX

Broj parcela namijenjenih paušalcima svake je godine sve manji, a mnogi kampovi, posebice u Istri i na Kvarneru, više ne primaju nove paušalce. U pravilu stari paušalci imaju mogućnost produžiti ugovor za sljedeću sezonu do kraja veljače i tek tada kampovi znaju koliko će se točno parcela osloboditi i koliko ih mogu ponuditi novim paušalcima.

Nešto više mjesta ostalo je u kampovima Park Umag, Lanterna, Valkanela, Bi Village, Pineta u Fažani, u kampovima u Premanturi i Medulinu te u kampu Medveja kod Opatije.

Nažalost, paušalci više ne mogu rezervirati mjesto u rovinjskim kampovima Amarin i Porton Biondi, a iz kampa Pila u Puntu na otoku Krku također su najavili da će paušal dopustiti samo paušalcima koji su koristili parcele ranijih godina.

Detaljan pregled cijena po kampovima pročitajte na stranici Avtokampi.si.