velika ugroza

Šef Petrokemije: Računi za plin nam skaču na 100 milijuna eura mjesečno, ne možemo ekonomski opravdano poslovati

08.08.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Poskupljenje energenata posebno pogađa najvećeg hrvatskog potrošača plina – kutinsku Petrokemiju. Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije pojasnio kako su optimizirali potrošnju i jesu li ugrožene ugovorene isporuke, s obzirom na to da im računi za plin dosežu i do 100 milijuna eura mjesečno.

"Mi smo u zastoju proizvodnje od trećeg mjeseca zbog optimizacije poslovanja, a u prvom dijelu godine smo isporučili potrebne količine gnojiva našim kupcima, prvo na domaćem pa na stranom tržištu. Međutim, od tada smo u zastoju jer zbog ovih cijena plina ne možemo ekonomski opravdano poslovati, budući da bi cijene gotove robe bile na razini koju tržište, vjerujem, ne bi moglo prihvatiti", izjavio je Žmegač je za Bloomberg Adria TV , dodavši kako to ne trebalo ugroziti jesensku sjetvu.

Petrokemija je u krizi još od prošle godine, od potresa, preko prekida opskrbnih lanaca do poskupljenja plina, ali to sve pogađa i konkurente od kojih je većina zakočila svoje proizvodne pogone.

"I druge kompanije su pod pritiskom zbog ovakvih cijena plina. Na toj razini je u pitanju hrvatske, ali u europske industrije. Ova kriza nije nastala na ekonomskom području, pa se ne može ni riješiti ekonomskim potezima, već zahtijeva utjecaj države", naglasio je Žmegač, uz napomenu kako su Vladi dali projekcije proizvodnje mineralnog goriva o kojem će dogodine ovisiti jesenska, odnosno proljetna sjetva.

"Pred nama su razgovori kako naći optimalno rješenje, da pomirimo cijenu plina i mogućnost proizvodnje i mislim da se u idućih desetak dana nešto mora dogoditi po tom pitanju. Mi ne proizvodimo samo mineralna goriva, već i proizvode koji su važni u proizvodnji električne energije i stočne hrane, pa imamo veliki utjecaj na gospodarski ciklus u Hrvatskoj. Stoga se mora naći rješenje", poručio je Žmegač.

  • +12
Plinovod - ilustracija Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Na pitanje razgovaraju li najveći dioničari Petrokemije o prodaji s turskim ponuđačem, odgovorio je kako bi se do kraja godine trebale donijeti određene odluke.

"Nama je glavni cilj startati proizvodnju krajem osmog i početkom devetog mjeseca. Spremni smo i možemo ostvariti svoje planove", zaključio je Žmegač, ponovivši kako rješenja problema s plinom treba tražiti u sferi politike, a ne ekonomije.