U KAŠTEL SUĆURCU

Radnici podignuli šator: Ne uspoređujte nas s braniteljima!

18.05.2015 u 08:52

  • +11

Radnici Adria Čelika podignuli šator

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Radnici Adria čelika, bivše splitske Željezare, jutros oko 10 sati podignuli su šator pokraj pogona u Kaštel Sućurcu, tražeći šest neisplaćenih plaća ili pokretanje stečaja nad Željezarom. Šator je postavljen na privatnom zemljištu uz staru kaštelansku cestu, što je blagoslovio i vlasnik zemljišta, jer radnici imaju zabranu pristupa na parkiralište Adria čelika

'Samoubojstvo je stajati na ovom suncu, kao i u samom šatoru. Znali smo to; polako ćemo se organizirati, donijeti stolice, organizirati dežurstva tri po tri. Nemamo ništa osim dobre volje', rekao je za tportal Zvonko Šegvić, predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita dodajući da su podizanje šatora popratili svi mediji.

Šegvić odbacuje sve usporedbe s prosvjedom šatoraša pred Ministarstvom branitelja u Savskoj.

'Ne treba to uspoređivati. To nema veze. Ovdje su ljudi koji ne primaju plaću. Mi samo tražimo da se pokrene stečaj ili da se isplati plaća. Ima li što nehumanije od ovoga? Ustav kaže da svatko ima pravo na rad i od svoga rada živjeti. Samo to tražimo. Ostat ćemo ovdje dok izdržimo, dok ne umremo', poručuje Šegvić.

Ranije je najavio da će se u šatoru konzumirati samo kruh i voda, te je pozvao sve radnike koji ne primaju plaću i nezaposlene da se priključe i da se u svim gradovima podigne po jedan šator, 'jer je ova država cirkus pa nek bude pokrivena šatorima'.

Podsjetimo, vlasnik i direktor Adria čelika Edgar Schumacher nije se odazvao pozivu radnika na razgovor. Ovo je već šesti mjesec zaredom u kojemu 210 radnika nije primilo plaće. Nezavisni sindikat Brodosplita prošloga tjedna podnio je kaznenu prijavu protiv uprave Adria čelika zbog neisplaćenih plaća. Radnici su predložili pokretanje stečaja nad poduzećem, a odluku o tome uskoro treba donijeti Trgovački sud u Splitu.