prvo tromjesečje

Proljetna kolekcija podbacila, dobit H&M-a pala čak 44 posto

27.03.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Švedski lanac trgovina odjećom Hennes i Mauritz (H&M) izvijestio je u utorak o osjetno manjoj dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zbog slabije prodaje proljetnih kolekcija na ključnim europskim tržištima pod utjecajem neuobičajeno niskih temperatura

U tromjesečnom razdoblju zaključno s veljačom neto dobit švedske kompanije smanjila se 44 posto, na 1,37 milijardi švedskih kruna (135 milijuna eura).

U Njemačkoj, glavnom H&M-ovom tržištu, prodaja je pala šest posto, a još je veći pad - za 10 posto - zabilježen u Francuskoj, četvrtom tržištu diva ulične mode.

"Početak godine bio je težak", zaključuje izvršni direktor H&M-a Karl-Johan Persson. "Rasprodaje u kombinaciji s neuobičajeno hladnim zimskim vremenom negativno su utjecale na prodaju proljetne odjeće", pojasnio je.

Švedsku tvrtku posebno je teško pogodio razvoj online kupovine, koja je po tvrdnjama pojedinih analitičara izazvala pravu "apokalipsu u maloprodaji". Sada pokušavaju pronaći formulu za uspješno poslovanje u takvom okruženju.

"Za grupu H&M 2018. je prijelazna godina u kojoj ubrzavamo transformaciju kako bismo iskoristili mogućnosti otvorene brzom digitalizacijom", tumači Persson.

  • +20
Početak prodaje kolekcije Erdem x H&M Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/tportal.hr

Grupa se tako odlučila povezati s divovima u segmentu društvenih medija kako bi poboljšala prisutnost u digitalnom svijetu. Očekuju tako da će ove godine njihova internetska prodaja porasti više od 25 posto.

"Naše je dugoročno stajalište da će nam to zajedno s našim znanjem i iskustvom omogućiti da uspješnije prebrodimo ovakva razdoblja", dodao je čelnik švedske tvrtke.

  • +60
Poznati na predstavljanju kolekcije Erdem za H&M Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell