kriza poslovanja

Potres u H&M-u: Izvršna direktorica iznenada dala otkaz, prodaja pada

31.01.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Izvršna direktorica H&M-a Helena Helmersson neočekivano je u srijedu podnijela ostavku. Na čelu tvrtke naslijedit će je Daniel Ervé. Švedski modni lanac bori se već neko vrijeme s padom prodaje i profitabilnosti

Dionice H&M-a pale su za osam posto nakon što je izvršna direktorica Helena Helmersson izjavila da je odlučila napustiti tvrtku. Objasnila je da je ta funkcija bila 'vrlo zahtjevna' i da je nema energije nastaviti.

Do promjene vodstva dolazi nakon što je H&M objavio da je prodaja za prosinac i siječanj pala za četiri posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Drugi najveći modni trgovac na svijetu nakon Inditexa (Zara), čini se, otvara novu stranicu. H&M se teško nosi sa Zarom i niskocjenovnim divom brze mode Sheinom, a oba su ta brenda zabilježila snažan rast prodaje.

Novi izvršni direktor Daniel Ervé u H&M-u je već 18 godina. Analitičari nisu optimistični oko toga da bi on mogao donijeti velike promjene u kompaniju.

'Treba puno toga promijeniti, a pitanje je je li čovjek koji je tamo 18 godina prava osoba za to. Isto je tako pitanje hoće li uopće dobiti odriješene ruke za reforme', izjavio je analitičar Bernsteina William Woods.

Švedski modni lanac Hennes&Moritz (H&M) osnovao je 1947. švedski poduzetnik Erling Persson. Njegov sin Stefan Persson najbogatiji je Šveđanin i najveći dioničar u H&M-u, a posjeduje 36 posto udjela u kompaniji.