CO₂NTESSA

Projekt Nexea od 400 milijuna eura uvršten na listu strateških

26.10.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Modifikacija proizvodnje klinkera i cementa bez ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu našičke tvrtke Nexe vrijedna 400 milijuna eura, uvrštena je na listu strateških investicijskih projekata RH, izvijestio je u četvrtak ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović tijekom posjeta Nexeu

Projekt CO₂NTESSA jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj. Cilj je modifikacija proizvodnje klinkera i cementa bez ispuštanja ugljičnog dioskida u atmosferu od 2029. godine. To je temelj za održivu i troškovno učinkovitu proizvodnju cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova.

Klinker je poluproizvod u cementnoj industriji. Dobiva se pečenjem smjese vapnenca i gline na temperaturi od približno 1450 °C. Mljevenjem klinkera, kojemu se mogu prema namjeni dodati i drugi sastojci, dobiva se cement.

Projekt se provodi se zajedno s projektom GT CCS Agencije za ugljikovodike i Plinacra, a uključuje obnovu postojećeg cjevovoda za transport uhvaćenog ugljičnog dioksida iz cementare i izgradnju infrastrukture za njegovo skladištenje.

Ministar Filipović izjavio je kako će Nexeovo ulaganje omogućiti dugoročnu konkurentnost Nexe grupe i pridonijeti dekarbonizaciji. Izvijestio je da je u srijedu u Bruxellesu održan sastanak na kojem je podržan našički projekt trajnog zbrinjavanja ugljičnog dioskida u geotermalna ležišta. To je važno kao preduvjet da investicija u konačnici bude financirana sredstvima EU i Europske investicijske banke, rekao je.

Oko četiri posto emisija ugljičnog dioksida u EU-u dolazi iz cementne industrije te je našički projekt "pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija pridonese dekarbonizaciji", rekao je Filipović.

Podsjeća kako je preduvjet za realizaciju projekta uporaba Plinacrove infrastrukture, kako bi se ugljični dioskid iz Nexea trajno zbrinuo u geotermalna ležišta.

Predsjednik Uprave Nexea Ivan Ergović rekao je da se planira rekonstrukcija proizvodnje klinkera, kako bi tvrtka do 2029. godine mogla proizvoditi cement s nultom stopom emisije ugljičnog dioksida. Uz vrijednost od 400 milijuna eura, taj projekt je među najvećim industrijskim projektima u Hrvatskoj, kaže čelnik Nexea.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan dodaje kako projekt koji koordinira Agencija, ima za cilj da ugljični dioksid iz proizvodnog ciklusa bude transportiran i trajno zbrinut.

"Izradili smo studije i prijavu prema EU-ovim fondovima, što će biti temelj za buduće traženje europskih financijskih sredstava. Kao Agencija imamo iskustva s utiskivanjem ugljičnog dioksida u geološke formacije, a radi se o jednom projektu kojeg provodi Ina pa smo uvjereni da tehnologiju imamo pod kontrolom", rekao je Krpan.