živahno na pisti

Pred vrhunac sezone Zagreb povezan s 46 destinacija. Istražili smo kamo i s kojim prijevoznikom možete putovati sa Zračne luke Franjo Tuđman

14.07.2021 u 08:28

Bionic
Reading

Zračna luka Franjo Tuđman nakon višemjesečnog pada prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa doživjela je značajan oporavak u drugom ovogodišnjem kvartalu nakon što su otvorene europske granice, a Covid-19 (barem privremeno) pao u drugi plan. Približavanjem vrhunca turističke sezone Zagreb je ponovno postao atraktivan stranim prijevoznicima

Od travnja do kraja lipnja ove godine zračni promet u Zagrebu porastao je 350 posto, a kroz zračnu luku prošlo je 220.000 putnika, pri čemu je samo u lipnju kroz nju prošlo 100.000 ljudi. U drugom kvartalu prošle godine promet je iznosio skromnih 63.400 putnika.

Špica sezone na 'Franji Tuđmanu' očekuje se krajem ovog mjeseca, kada će svoju bazu otvoriti niskobudžetni prijevoznik Ryanair i uvesti niz novih linija za strane i domaće putnike. Istražili smo kamo će sve ovog ljeta biti moguće odletjeti iz Zagreba i kakve su vam opcije ako planirate turističko putovanje ili izlet u inozemstvo.

Većina prometa ovo ljeto, ali i cijele godine u Zagrebu otpada na Croatia Airlines, nacionalnog prijevoznika koji iz Zagreba leti u pet domaćih zračnih luka - Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Brač - a održava i međunarodne linije koje uključuju Frankfurt, Beč, Kopenhagen, München, Zürich, London, Bruxelles, Pariz, Amsterdam, Dublin, Sarajevo, Skopje, Rim i Atenu.

Drugi domaći prijevoznik, kompanija Trade Air, povezuje Zagreb i Osijek.

Najveća očekivanja od ove sezone postavljena su pred Ryanair, a on u ovom trenutku iz Zagreba leti za zračnu luku Charleroi kod Bruxellesa te Bergamo kod Milana.

  • +11
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Kada irski prijevoznik otvori svoju bazu 23. srpnja, kako je ranije najavljeno, Zagreb će biti povezan s čak dvanaest novih destinacija. To su Ciampino (kod Rima), Dortmund, Göteborg, Podgorica, Sofija, Beauvais Tille kod Pariza, Karlsruhe, Memmingen (jug Njemačke), Hahn (kod Frankfurta), Malmö, Weeze (u blizini Duisburga) i Torp Sandefjord (južno od Osla).

Od destinacija unutar EU-a, 'Franjo Tuđman' u ovom trenutku Lufthansa povezuje s Münchenom, Austrian leti za Beč, Air France za Pariz, KLM za Amsterdam, Eurowings leti za Köln i Stuttgart, TAP za Lisabon, Iberia za Madrid, British Airways za London, Vueling za Barcelonu i LOT za Varšavu.

Ryanair će povezati Zagreb s dvanaest novih destinacija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Zračnoj luci otkrivaju nam da su za sezonu najavljeni i letovi Eurowingsa za Düsseldorf, Nordwind Airlinesa za Moskvu, EL AL-a i Croatia Airlinesa za Tel Aviv dok će Aegean Airlines tijekom špice sezone letjeti za Atenu.

Ponuda destinacija izvan Europske unije prilično je skromna – nudi se samo njih pet. Turskih Airlines može vas odvesti u Istanbul, Windrose Airlines u Kijev, Aeroflot u Moskvu, Air Serbia u Beograd te, zaključno, tu je Qatar Airways koji leti u Dohu.