Kappa Star grupa

Ovo je krvna slika grupacije koja želi preuzeti Kraš. Sjedište joj je na Cipru, zapošljava više od 2.500 ljudi, a promet joj je 1,8 milijardi kuna

18.09.2019 u 17:36

Bionic
Reading

Srpski poduzetnik Nebojša Šaranović i dalje agresivno kupuje dionice Kraša. Prema podacima sa Zagrebačke burze trenutno drži 5,35 posto u našoj najvećoj konditorskoj kompaniji. Ako bi uspio ovladati Krašem i pomrsiti planove braći Pivac, njegova i onako snažna grupacija Kappa Star Limited postala bi još moćnija

Šaranović je u regiji najpoznatiji po Jaffa keksima, a upravo preko te kompanije kupuje dionice Kraša.

Hrvatska poslovna javnost i burzovni analitičari su zbunjeni potezima srpskog tajkuna jer su dosad, barem javno, iz Mesne industrije braće Pivac i Kraš-Esopa dolazile poruke kako neće prodavati svojih zajedničkih 51 posto dionica s pravom glasa.

O Šaranoviću se, osim njegovog poslovnog puta, jako malo zna jer izbjegava medije.

Srpska javnost ga je prvi put upoznala kao jednog od menadžera srpskog tajkuna Miroslava Miškovića koji je osnovao najveće srpsku kompaniju Delta Holding koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Europske unije, Rusije i Švicarske. Šaranović je u Delti djelovao kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka.

Kappa Star grupu je osnovao 2000. na Cipru. U Srbiji ga zovu 'kraljem papira' jer je suvlasnik ili vlasnik nekoliko tvrtki (Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB, Fabrika kartona Umka i Avala Ada) koje proizvode razni papirni asortiman.

Drugi dio Šavranovićevog holdinga čine konditorske kompanije Jaffa Fabrika biskvita Crvenka i Banini.

Jaffa, preko koje kupuje dionice Kraša, poznata je po brendovima: Jaffa, Munchmallow, Jaffa napolitanke, itd. Prije dvije godine Šavranović je kupio i Jaffi pripojio tvornicu keksa Banini.

Uz papir i slatkiše, srpski tajkun još ulaže i u nekretninski biznis te je vlasnik nekoliko ekskluzivnih lokacija u Beogradu koje iznajmljuje.

Svi ti poslovi Šavranovićevoj Kappa Star grupi u prošloj godinu su donijeli, prema javno dostupnim podacima, 240 milijuna eura prihoda (oko 1,8 milijardi kuna), a dobit prije oporezivanja iznosila je 29,1 milijuna eura (215 milijuna kuna).

Tvrtka je financijski stabilna i nisko zadužena. Godišnja neto dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) je u 2018. dosegnula 40,8 milijuna eura, dok je ukupan dug grupe bio 29,6 milijuna eura.

Grupa je na kraju prošle godine zapošljavala 2.526 ljudi, a u posljednje dvije godine je broj zaposlenih povećan za 481 zaposlenog.

Zanimljivo je kako je Kraš, 2010., prema pisanju srpskih medija, htio kupiti Jaffu iz Crvenke, no Šaranović je tada kazao kako 'ne planira prodaju u sljedećih deset godina'. Međutim, službene ponude za kupnju nije bilo, a Šaranović je poručio kako nema namjeru prodavati svoju kompaniju, već ju širiti. Dapače, prema nekim informacijama navodno je proteklih godina već iskazivao namjeru da kupi Kraš.