velika igra

Srpski tajkun Nebojša Šaranović potvrdio da kupuje Kraš. Hoće li i braća Pivac pokleknuti?

18.09.2019 u 15:57

Bionic
Reading

I danas je na Zagrebačkoj burzi nastavljeno intenzivno trgovanje dionicama Kraša, a krajem trgovinskog dana stigla je i službena potvrda toga da iza skrbničkog računa Raiffeisen banke stoji tvrtka Kappa Star Limited u vlasništvu Nebojše Šaranovića. Premda mnogi sumnjaju u poslovnu logiku srpskog tajkuna, agresivan pristup i količina dosad utrošenog novca potvrđuju njegove ozbiljne namjere u ovladavanju najvećom domaćom konditorskom kompanijom

Prema objavljenim podacima na Zagrebačkoj burzi, Šaranovićeva kompanija u ponedjeljak je prešla prag od pet posto i drži 80.166 dionica, odnosno 5,35 posto u Krašu. S obzirom na to da je u utorak i srijedu protrgovano više od 80 tisuća dionica, izvjesno je da je Šaranović dodatno povećao svoj udjel.

Nebojša Šaranović jedan je od najpoznatijih srpskih poduzetnika, u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, u regiji najpoznatija po Jaffa keksima, a upravo preko te kompanije kupuje dionice Kraša na Zagrebačkoj burzi. Inače, Šaranović, koji izbjegava javnost, bio je i jedan od najbližih suradnika srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, s kojim je osnovao najveću srpsku kompaniju Delta holding, koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Europske unije, Rusije i Švicarske. Šaranović je radio u Delti kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka.

Iako smo u više navrata jučer i danas pokušavali telefonski kontaktirati sa Šaranovićem, on nam na naše pozive nije odgovarao.

Premda mnogi sumnjaju u poslovnu logiku srpskog tajkuna jer više od 50 posto dionica s pravom glasa drže dva povezana dioničara (braća Pivac i Kraš ESOP), agresivan pristup i količina dosad utrošenog novca (oko 50 milijuna kuna) potvrđuju ozbiljne namjere novog igrača.

Sama činjenica da je taj kupac spreman za ovladavanje Krašem platiti znatno više nego što su dosad za dionice plaćala braća Pivac baca drugačije svjetlo na odnos snaga u Krašu i mogući rasplet situacije.

Kako sada stvari stoje, braća Pivac, samostalno ili s radnicima i menadžmentom (Kraš ESOP), moraju objaviti ponudu za preuzimanje. Međutim, da bi povećali svoj udjel, trebaju ponuditi više od Šaranovića.

Istovremeno, srpski tajkun lako može blokirati njihove namjere, kao što je to i dosad činio, kupovinom dionica na burzi po višoj cijeni. Pritom mu na ruku ide to što braća Pivac ne smiju kupovati dionice na burzi dok traje postupak javne ponude.

U takvim okolnostima Šaranoviću je otvoren put do stjecanja kontrolnog paketa (25 posto vlasništva), nakon čega će i sam morati po sili zakona objaviti ponudu za preuzimanje.

U tom slučaju svi će preostali dioničari, uključujući dva najveća, morati odlučiti hoće li prodati svoje dionice. Ako dođe do toga, savez braće Pivac i kraševaca naći će se na velikom iskušenju jer cijena koju je spreman platiti srpski tajkun i jednoj i drugoj strani osigurava odličnu zaradu.