posljedice pandemije

Osobna potrošnja stabilizirala japansko gospodarstvo u drugom tromjesečju

16.08.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Japanski bruto domaći proizvod stabilizirao se u drugom tromjesečju zahvaljujući domaćoj potrošnji, ali vlada je upozorila da bi navala građana na trgovine mogla skupo stajati gospodarstvo zbog mogućeg ubrzanog širenja covida 19.

U razdoblju od travnja do lipnja japanski BDP porastao je prema sezonski prilagođenim podacima 0,3 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je bio pao za revidiranih 0,9 posto.

Anualizirana stopa rasta koja pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo da je unatrag četiri tromjesečja raslo istim tempom kao i u posljednja tri mjeseca iznosila je 1,3 posto. Revidirani podatak za prvo tromjesečje pokazuje pad aktivnosti za 3,7 posto.

Potporu BDP-u pružila je osobna potrošnja, koja je porasla 0,8 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazujući da građani sve manje mare za pozive vlade da ostanu kod kuće. U prvom ovogodišnjem tromjesečju bila je pala 1,0 posto.

"Podijeljen sam kada je u pitanju BDP budući da rezultat pokazuju da je apetit kućanstava za potrošnjom vrlo snažan unatoč ograničenjima u kriznoj situaciji", rekao je novinarima ministar gospodarstva Yasutoshi Nishiura nakon objave izvješća.

"Prioritet nam je spriječiti širenje virusa. Potraje li ova situacija, bit će to jako loše za gospodarstvo", dodaje. 

Kapitalna potrošnja također je porasla, i to 1,7 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je bila pala 1,3 posto. Time je udio domaće potrošnje u tromjesečnoj stopi rasta BDP-a dosegnuo gotovo polovinu.

Izvoz je u razdoblju od travnja do lipnja porastao 2,9 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je uvećan 2,4 posto, odražavajući oporavak globalnog gospodarstva.

Japansko gospodarstvo oporavilo se od posljedica prvog udara pandemije u prošloj godini zahvaljujući snažnom izvozu, ali potrošnju su dosada kočili sporo cijepljenje i opetovano uvođenje ograničnja zbog novih žarišta pandemije.

Naglo širenje virusa u Aziji prouzročilo je probleme u nabavnim lancima pojedinih japanskih proizvođača, što bi moglo zakočiti industrijsku proizvodnju i dodatno prigušiti izglede za ionako krhak gospodarski oporavak, napominje Reuters.