porazna anketa za lagarde

Nešto je trulo u najvažnijoj europskoj banci, zaposlenici oprali šeficu: Ne misli o inflaciji, već o politici

23.01.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Na globalnoj sceni predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde i dalje ima reputaciju međunarodne rock zvijezde financija, ali kod kuće je druga priča. Sindikalna anketa među zaposlenicima ECB-a donijela je porazne rezultate za Lagarde

Većina anketiranih smatra da ona nije prava osoba za čelnu poziciju u ECB-u. Više od 50 posto ispitanika rangiralo je njezin ukupni učinak u prvoj polovici osmogodišnjeg mandata kao 'vrlo siromašan' ili 'jadan'.

To je sušta suprotnost ocjenama koje su njezini prethodnici Mario Draghi i Jean-Claude Trichet dobili u sličnim anketama na kraju svojih mandata. Manje od jednog od 10 zaposlenika ECB-a ocijenilo je Draghija 'vrlo lošim' ili 'lošim', a njih 55 posto smatra njegovu izvedbu 'vrlo dobrom' ili 'izvanrednom'. Isto tako je samo 14,5 posto anketiranih ocijenilo da je Trichetov mandat bio 'jako loš' ili 'vrlo siromašan'.

Komentari u anketi sindikata IPSO, u kojoj je sudjelovalo 1159 od otprilike 4500 zaposlenika ECB-a, ukazuju na rašireno nezadovoljstvo Christinom Lagarde zbog njezinog predubokog zalaženja u politiku i korištenja ECB-a za jačanje svog imidža, što nije pomoglo ugledu središnje banke.

'Mario Draghi je bio tu za ECB, no čini se da je ECB tu za Christine Lagarde', napisao je jedan djelatnik. Nekoliko ispitanika sugeriralo je da bivša francuska ministrica financija želi iskoristiti banku kao odskočnu dasku za povratak u politiku.

Samo 38 posto ispitanika podržalo je odluke o monetarnoj politici donesene pod vodstvom Lagarde. Nasuprot tome, Draghi je na kraju svog mandata uživao 64 posto podrške.

U obranu Lagarde treba reći da se ona suočila s velikim izazovima, uključujući pandemiju i rat u Europi, a oni su stvorili povijesni porast inflacije diljem svijeta, piše Politico.

Nije ohrabrujuće to što je više od polovice sudionika ankete reklo da su zabrinuti da ECB neće moći vratiti stabilnost cijena. S 2,9 posto u prosincu, inflacija u eurozoni daleko je od svog vrha od 10,6 posto, ali je i dalje znatno iznad ciljanih dva posto. Očekuje se da će se pad cijena usporiti u ovoj godini.

ECB bi se trebao usredotočiti na svoj primarni mandat snižavanja inflacije, rekli su zaposlenici. Smeta im pritom uplitanje u političke teme, poput rodne ravnopravnosti te sukoba Izraela i Hamasa. Neki su Lagarde zamjerili i prečesta putovanja u svrhe koje nisu povezane s osnovnim poslovanjem ECB-a.

  • +6
Christine Lagarde Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Unatoč općem nezadovoljstvu, u nekim je područjima Lagarde dobila podršku. Većina je podržala njezinu odluku da uključi zaštitu okoliša u mandat ECB-a.

ECB je pak anketu ocijenio problematičnom.

'Ona uključuje pitanja za koja su odgovorni Izvršni odbor ili Vijeće ECB-a, a ne samo predsjednica, i koja nisu u djelokrugu IPSO-a. ECB dobiva informacije od zaposlenika putem uobičajenih anketa, provedenih u skladu s profesionalnim standardima, i to će nastaviti raditi', rekao je glasnogovornik ECB-a.

Osim toga, glasnogovornik napominje da ista osoba može ispuniti anketu više puta. Iz sindikata IPSO priznaju da je to moguće, no vjeruju u ispravnost rezultata.

Po riječima glasnogovornika, ankete među zaposlenicima obično daju oko 3000 odgovora, a ona zadnja, održana prošle godine, pokazala je da je 80 posto zaposlenih zadovoljno i ponosno zbog rada u ECB-u.

Odnos između vodstva ECB-a i zaposlenih već je došao na kušnju zbog inflacije i pritužbi predstavnika sindikata o nedovoljnom povećanju plaća.

Ove godine one bi trebale rasti 4,7 posto, a lani su porasle malo više od četiri posto.