restriktivna politika

ECB i dalje na oprezu zbog inflatornih rizika, vjerojatno će ojačati

18.01.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) mora budno pratiti inflatorne rizike, smatraju dužnosnici, procjenjujući da će inflacija vjerojatno kratkoročno ojačati, pokazao je zapisnik s prosinačke sjednice

„(...) iznesena su različita mišljenja postoji li osnova za dovoljno pouzdanu procjenu da će cilj biti postignut u očekivanom roku”, stoji u zapisniku sa sastanka Upravnog vijeća, održanog sredinom prosinca. „Zato je zaključeno da treba i dalje biti na oprezu i pokazati strpljenje i ustrajati još neko vrijeme u restriktivnoj politici."

Dužnosnici su naglasili da nema mjesta opuštanju. Inflacija će vjerojatno ojačati u kratkom roku, a još je otvoreno pitanje i dinamike rasta plaća i temeljne inflacije, stoji u zapisniku.

ECB je od srpnja 2022. do listopada 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi zakočenom potražnjom obuzdao inflaciju. U listopadu i prosincu napravili su pauzu, ocijenivši da se inflacija kroz dulje razdoblje spušta prema ciljanih dva posto.

Glavni ekonomist ECB-a Philip Lane otvoreno je u intevjuu za talijanski dnevnik Il Corriere della Sera, objavljenom prošli vikend, spomenuo mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa. Naglasio je ipak da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ECB-a zakazane 6. lipnja.

"Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u lipnju", rekao je irski ekonomist za talijanski dnevnik. "No, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz tjedna u tjedan", dodao je Lane.

Upozorio je istodobno da bi prebrzo spuštanje kamatnih stopa moglo pokrenuti novi val inflacije i prisiliti ECB da ih podigne još i više. "Lažno svjetlo na kraju tunela, previše naglo prilagođavanje (monetarne politike) može nam se obiti o glavu", zaključio je.