SLAB INTERES

Najstarija ruska agencija otkazala sve aranžmane za Hrvatsku

22.07.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih ruskih tour-operatora Ascent Travel, specijaliziran za putovanja u Hrvatsku i Crnu Goru, otkazao je zbog slabog zanimanja sve svoje preostale ljetne programe, objavio je ruski list na engleskom jeziku Moscow Times prenoseći pisanje moskovskog Kommersanta

Zbog ovog poteza Ascenta, oko 16 tisuća Rusa koji su preko njih već bili uplatili svoje ljetovanje morat će promijeniti agenciju žele li na Jadran. Agencija se na ovakav korak odlučila nakon što je prodaja čarter letova prema Hrvatskoj i Crnoj Gori doživjela čak 60-postotni pad, a već su vratili 4,5 milijuna rubalja (oko 140 tisuća dolara) putnicima koji su trebali letjeti protekli vikend. Prema procjenama uprave agencije trebat će refundirati još četiri puta toliko, prenosi Dalmacijanews

Predsjednik Ascenta Jevgenij Sudbin nije medijima otkrio o koliko je putnika riječ, ali uobičajeni promet ove agencije je 1500-2000 turista tjedno. Kako se prenose Sudbinove riječi, loš interes Rusa nije mogao popuniti sobe koje je agencija zakupila prije početka sezone.

Prema tumačenjima ruskog lista, loše zanimanje je posljedica ukupnog pada potrošnje u Rusiji, zbog čega su broj svojih čartera smanjile i druge agencije. No, odmah uz taj čimbenik spominju se i vize koje su Rusima potrebne za ulaz u Hrvatsku nakon prijema u EU 1. srpnja.

Moscow Times procjenjuje da je zanimanje za ljetovanje u Hrvatskoj ove godine palo za najmanje 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a navode da su zbog toga pale i cijene. Tjedan odmora sa smještajem u hotelu s tri zvjezdice i avionskim prijevozom sada je 400 eura po osobi, od čega na avionsku kartu otpada bar 250-300 eura, prenosi Dalmacijanews.