kadrovska politika

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade razrješen pa imenovan šef Mirovinskog

19.10.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Na zatvorenome dijelu današnje, 257. sjednice Vlade utvrđena su stajališta za Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 19. i 20. listopada 2023., Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 23. i 24. listopada 2023., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 23. listopada 2023. te Vijeće za opće poslove (GAC), 24. listopada 2023

S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Utvrđeni su i odgovori Republike Hrvatske na pitanja Suda Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje.

'Donesen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zatvaranje Konzulata. Točka je označena stupnjem tajnosti "ograničeno" te je nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma', priopćeno je.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2023.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Što se tiče kadrovskih pitanja, zbog isteka mandata razriješen je glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža te mu je istovremeno dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci.

Državnoj službenici Danijeli Gaube ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudska prava, nacionalne manjine i etiku u Ministarstvu pravosuđa i uprave, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata razriješen je ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar, te je ponovno imenovan ravnateljem, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.