TRAŽI se ZEMLJIŠTE

Srpski tajkun Mišković odustao od Esplanade, sada želi graditi InterContinental u Zagrebu

15.02.2018 u 20:26

Bionic
Reading

Srpska kompanija Delta holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, srpskog tajkuna i nekad bliskog prijatelja, ali i rivala Ivice Todorića, usred je pregovora za kupnju zemljišta u Zagrebu na kojem želi graditi hotel InterContinental

Ugovor o kupoprodaji trebao bi biti potpisan do lipnja te tada kreće procedura za izgradnju i ugovaranje s globalnim hotelskim brendom, potvrdio je za Poslovni dnevnik Živorad Vasić, potpredsjednik Delta holdinga i regionalni menadžer InterContinental Hotels Groupa (IHG), jedan od panelista investicijske konferencije Adria Hotel Forum koja je započela u srijedu u zagrebačkom hotelu Sheraton. 

Vasić za sada ne može otkriti na kojoj će se lokaciji graditi ovaj luksuzni hotel.

'U planu je izgradnja hotela od 200-tinjak soba, sličnog InterContinentalu koji smo nedavno otvorili u Ljubljani. Zagreb je već neko vrijeme naš cilj i bit će nam drago ako to sada uspijemo ostvariti', kazao je Vasić.

Podsjećamo, Delta holding je lani otvorio hotel u Ljubljani, u što je uložio 50 milijuna eura, a tom prilikom Miroslav Mišković potvrdio je da u sklopu plana širenja hotelskog biznisa namjerava otvoriti hotele u Zagrebu, Podgorici i Tirani. Konkretnije, tada je bivšeg srpskog kralja maloprodaje zanimao zagrebački hotel Esplanade, što je Mišković potvrdio novinarima, dodavši kako još nije bilo konkretnih razgovora o tome, tijekom neformalnog druženja u Beogradu.

  • +14
Zagrebački hotel Esplanade bio je na ciljniku Delta holdinga Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Za ovakav posao potrebna je i suglasnost druge strane, a Esplanade je naša želja', rekla je lani u rujnu Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsjednica Delte za strategiju, pritom dodavši kako ih je u Zagrebu odlično primio gradonačelnik Milan Bandić.

Tada su u Delta holdingu inzistirali na tome da ne idu u građenje novog objekta, već 'preuzimanje postojećeg hotela koji bi se mogao uklopiti u vrhunske standarde koje postavlja InterContinental'. Međutim niti pola godine kasnije došlo je do popriličnog zaokreta u njihovoj investicijskoj politici.

Miškovićeva investicija potvrđuje trend jačanja srpskih investicija u Hrvatskoj, donedavno vrlo skromnih. Prema podacima HNB-a, ukupna inozemna izravna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku od 1993. do 2016. iznosila su svega 12,4 milijuna eura. Prvi veći korak lani je učinio 'srpski kralj šećera' Miodrag Kostić kupivši hotelski kompleks Skiper Resort u Istri.

Mišković i drugi srpski biznismeni iskazali su interes i za ulaganje u Agrokorove kompanije nakon dovršetka restrukturiranja. Mišković, čija tvrtka Delta Agrar posjeduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe, osobito je zainteresiran za Agrokorove poljoprivredne tvrtke.

  • +11
'Srpski kralj šećera' Miodrag Kostić lani je kupio hotelski kompleks Skiper Resort u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Miroslav Mišković devedesetih je izgradio veliko trgovačko carstvo i kroz lance Maksi i Tempo postao vodeći igrač u Srbiji te jedan od lidera u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Ivica Todorić bio mu je glavni suparnik u ovladavanju maloprodajnim tržištem u regiji. Svojevremeno se špekuliralo o strateškom partnerstvu i povezivanju dvaju poslovnih carstava.

Međutim Mišković je 2010. prodao svoje trgovačke lance belgijskom Delhaizeu za 932 milijuna eura.

Nakon toga našao se na udaru zakona zbog utaje poreza, zbog čega je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dinara.