MANJAK SIROVINE

Loše vijesti za ljubitelje slatkiša: Spremite se na više cijene, kreće nestašica kakaovca

31.07.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Veleprodajni troškovi kakaovca skočili su na najvišu razinu u više od desetljeća, a proizvođači se klade da će cijene ključnog sastojka čokolade ostati visoke do 2024. godine

Glavni razlog divljanja cijena propadanje proizvodnje u zapadnoj Africi, regiji koja čini dvije trećine svjetske žetve kakaovog graha, ključne sirovine za proizvodnju čokolade. Obilne kiše i bolest koja uzrokuje trulež opustošili su tamošnje usjeve, što je izazvalo zabrinutost oko opskrbe.

Prerada kakaovog grah također je pala diljem svijeta što ukazuje na to da se tvornice bore s nabavom odgovarajućih količina, upozorava Fuad Mohammed Abubakar, voditelju britanske tvrtke Ghana Cocoa.

Manjkovi u opskrbi potaknuli su rukovoditelje vrhunskih proizvođača Lindt & Spruengli AG i Hershey Co. da najave kako se daljnja poskupljenja ne mogu isključiti, čak ni nakon što su potrošači već morali progutati veće cijene za njihove proizvode.

'Jasno je da smo u vrlo tijesnoj situaciji', rekao je Paul Joules, analitičar za kakao u Rabobanku u Londonu. 'Možemo očekivati da proizvođači čokolade smanje pakiranja ili povise cijene svojih proizvoda'.

Očekuje se da će se najveći svjetski proizvođač kakaovca Obala Bjelokosti smanjiti nadolazeću žetvu za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a već je obustavila trgovinu terminskim ugovorima koji obvezuju poljoprivrednike na isporuku robe u određeno vrijeme u budućnosti. U Gani, drugom najvećem proizvođaču kakaovca, proizvodnja će pasti ispod povijesnih prosjeka.

Svjetsko tržište u ovoj godini vjerojatno će se suočiti s trećim uzastopnim manjkom opskrbe, prema Joulesu. El Niño prijeti dodatno naštetiti proizvodnji, a u isto vrijeme farmeri se bore s virusom nabubrele mladice, razornom bolešću koja može uništiti stabla, i bolešću crnih mahuna, koja uzrokuje truljenje graha.

Iako je pandemija dovela do usporavanja globalne potražnje za čokoladom i uzrokovala skokovito povećanje zaliha kakaovca, oporavak potrošnje i dvogodišnje nestašice opskrbe značajno su smanjili te zalihe.

Lindt nastoji povećati svoje zalihe zrna kakaovca kao zaštitu od viših cijena i nestašica, ali pogađen je padom količine prodaje jer više cijene prisiljavaju potrošače na oprezniju kupovinu.

Za neke tvrtke učinak ogromnih veleprodajnih troškova možda se tek nazire zbog prethodnih aktivnosti zaštite od rizika koje su ih do sada štitile od velikih poskupljenja.

'Za većinu igrača, utjecaj vrlo strmog budućeg povećanja cijena kakaovca nastupit će tek od druge polovice 2023.', rekao je glavni financijski direktor Lindta Martin Hug analitičarima u razgovoru o poslovnim rezultatima u utorak. Oni koji osjećaju dodatni pritisak na troškove 'zbog toga će najvjerojatnije osjetiti potrebu za prilagodbom cijena.'