MICHAEL BURRY

Legendarni 'big short' investitor promašio prognozu, ali je opet dobro zaradio

02.01.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Omiljeni sport čuvenog investitora Michaela Burryja klađenje je na pad cijene (short sale). Najpoznatiji je po predviđanju i profitiranju od mjehura nekretnina sredinom 2000-ih, nakon čega je njegov golem zgoditak ovjekovječen u knjizi i filmu 'The Big Short'

Kasnije je profitirano na okladama protiv dionice Tesle Elona Muska i vodećeg fonda Ark Cathie Wood 2021., a obogatio se i kupnjom udjela u GameStopu puno prije nego što je postao meme dionica.

Burry je lani krenuo s nizom mračnih predviđanja, ali ona se nisu ostvarila. 'Inflacija je dosegla vrhunac. Ali to nije posljednji vrhunac ovog ciklusa', objavio je početkom siječnja. 'Vjerojatno ćemo vidjeti usporavanje inflacije, osobito u drugoj polovici 2023., a SAD će ući u recesiju po svim definicijama', najavio je.

Burry je bio u pravu prognozirajući da će inflacija pasti do druge polovice prošle godine jer je njena stopa pala s preko devet posto na svom vrhuncu iz 2022. na ispod četiri posto posljednjih mjeseci. Međutim do sada se nije dogodila recesija, štoviše američki BDP porastao je 5,2 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju.

Inflacija također nije ponovno porasla, a Federalne rezerve još nisu smanjile kamatne stope nakon što su ih podigle na pet posto s ciljem obuzdavanja rasta cijena.

'Pogriješio sam kad sam rekao - prodaj'

Šef Scion Asset Managementa u veljači je podijelio nekoliko zabrinjavajućih grafikona, uključujući onaj koji uspoređuje putanju indeksa S&P 500 u to vrijeme s njegovim nesretnim rastom tijekom pada dot-coma ranih 2000-ih.

Zazvonio je na uzbunu objavivši jednu jedinu riječ - prodaja. No to nije bilo ništa novo, jer Burry već nekoliko godina upozorava ulagače na precijenjeno tržište. Tako je oplakivao 'najveći spekulativni balon svih vremena' i predvidio 'majku svih padova' 2021. godine.

U veljači je izdao i upozorenje dioničarima Bed, Bath & Beyonda da im dionice idu ka katastrofi. Prodavač kućnih potrepština podnio je zahtjev za stečaj u travnju, a njegove su dionice uklonjene s Nasdaqa u svibnju.

U ožujku je Burry odustao od svog savjeta da treba sve unovčiti objavivši post: 'Pogriješio sam kad sam rekao - prodaj.'

Zaradio na bankarskoj krizi

Burry je bio jako aktivan tijekom regionalne bankarske krize u ožujku, u kojoj su banke Silicon Valley, Signature Bank i Silvergate Capital propale jer su klijenti povlačili svoje depozite. Usporedio je pogreške zajmodavaca s onima učinjenima tijekom kraha dot-coma i stambenih balona.

'Ljudi puni oholosti i pohlepe preuzimaju glupe rizike i ne uspijevaju', objavio je tada.

No ispravno je predvidio da će kaos brzo završiti i da neće predstavljati ozbiljnu prijetnju široj ekonomiji. Svoje predviđanje kapitalizirao je jeftino kupujući dionice posrnulih banaka, uključujući First Republic i PacWest. Uočio je i druge povoljne ponude u drugom tromjesečju, kada je kupio hrpu dionica iz sektora energetike i dostave robe, uključujući Coterra Energy i Sibanye Stillwater.

Ojačao je potom nekoliko takvih pozicija u trećem kvartalu, uključujući Euronav i Star Bulk Carriers. No u tom razdoblju ipak je znatno smanjio svoj dionički portfelj s 33 pozicije na samo 13, više nego prepolovivši njegovu ukupnu vrijednost.

'Big short' u 2023.

Burryjevi najupečatljiviji potezi 2023. bili su na kratkim pozicijama. U drugom tromjesečju kupio je medvjeđe prodajne opcije u dva fonda kojima se trguje na burzi, a koji prate S&P 500 i Nasdaq-100 u drugom kvartalu. Te su pozicije predstavljale oklade s nominalnom vrijednošću od 1,6 milijardi dolara u odnosu na te burzovne indekse.

'To je velika pozicija čak i za veliki fond', rekao je tada Gerry Fowler, UBS-ov voditelj europske dioničke strategije i strategije globalnih derivata, za Business Insider. Čak i ako je Burry platio samo mali dio od 1,6 milijardi dolara za zaštitu.

Šef Sciona ponovno je uzburkao tržište manevrima u trećem kvartalu. Nakon što je zatvorio svoje prethodne kratke pozicije, kupio je 100.000 dionica BlackRockova iShares Semiconductor ETF-a, nominalne vrijednosti od 47 milijuna dolara. ETF uključuje Nvidiju, dionicu grafičkih čipova koja je ove godine utrostručila vrijednost zahvaljujući razvoju AI-ja, kao svoju treću najveću dionicu.

Objave portfelja ne pokazuju dane obavljanja ili zaključenja trgovanja, ali čini se da se niti jedna od ovih Burryjevih oklada nije isplatila. S&P 500 i Nasdaq porasli su između početka travnja i kraja rujna, a ETF za mikročipove popeo se na gotovo rekordnu razinu.