novi zakon o turizmu

Kako će gradovi zaustaviti apartmanizaciju ako ne znaju čime raspolažu?

19.10.2023 u 08:10

Bionic
Reading

Novi zakon o turizmu trebao bi okončati apartmanizaciju obale i potaknuti lokalne zajednice da upravljaju turizmom, umjesto da im se on 'događa' sam od sebe. Presudnu ulogu u tome, po novim pravilima, imat će općinski načelnici i gradonačelnici. Ako je suditi po jednoj crtici koja je naljutila našeg čitatelja, to će teško ići

Neodrživa i prekomjerna gradnja apartmana u stambenim zonama trebala bi stati, no ona će od gradonačelnika zahtijevati nepopularne mjere. No neki gradonačelnici i ne znaju kako im izgleda struktura turističkog smještaja, požalio nam se čitatelj, inače turistički djelatnik, i naveo primjer Poreča, jedne od najvećih turističkih destinacija u zemlji.

'Kako je moguće da gradonačelnik Poreča (Loris Peršurić, op.a.) ne zna strukturu turističkog smještaja u svom gradu? On je u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' izjavio da u Poreču '70 posto kapaciteta čine hoteli', a oni su zapravo svega 25 posto turističke ponude', kaže nam čitatelj i nastavlja:

'Prostorno planiranje je ključno za upravljanje turizmom, a turizmom se ne upravlja. Čak 67 posto turističke ponude u Poreču su stanovi i kuće u stambenim zonama. Takav 'nekretninski turizam' negativno utječe na stanovanje lokalnog stanovništva, ali i na iznajmljivanje. Sedamdeset posto hrvatskog turizma čini smještaj u stanovima i kućama. Imamo 1,3 milijuna kreveta u stambenim zonama i to znači da se turizmom ne upravlja, što god tvrdili gradonačelnici.

Gradonačelnici kao predsjednici turističkih zajednica vode turističku politiku jednog grada i odgovorni su za turistički razvoj. Neki od njih danas ne znaju ni strukturu turističkog smještaja, a kamoli da su izračunali opteretne kapacitete destinacije', zaključuje naš čitatelj, a javio nam se nakon emisije 'Otvoreno', u kojoj su gradonačelnici Splita, Dubrovnika i Poreča komentirali novi Zakon o turizmu.

Je li novi Zakon o turističkom smještaju korak u dobrom smjeru i kakva će biti uloga lokalnih vlasti po novim pravilima, objasnio nam je šef Hrvatske udruge turizma i bivši ministar turizma Veljko Ostojić.

Novi Zakon o turizmu, ističe Ostojić, značajan je iskorak u dobrom smjeru jer je u najvećem dijelu usmjeren na razvoj održivog turizma te daje alate jedinicama lokalne samouprave, putem izrade planova upravljanja destinacijom, kao inpute za prostorne planove i argumentirano donošenje odluka o njihovom turističkom razvoju.

'Ostvarenje zakona u velikoj mjeri ovisi o jedinicama lokalne samouprave, a svi smo svjesni toga da je s lokalne razine teško raditi velike zaokrete jer nužne mjere mogu biti prilično nepopularne, odnosno nepopulističke', kaže nam Ostojić te nastavlja:

'Postojeća struktura smještajnih kapaciteta, u kojoj hotelski kreveti sudjeluju s oko 9,5 posto ukupnog turističkog smještaja, a taj udjel se s godinama dodatno smanjuje, predstavlja jedan od najznačajnijih izazova hrvatskog turizma. To je neusporedivo najgora struktura smještaja na Mediteranu i jedan od značajnih razloga zbog kojih Hrvatska ima malu prosječnu dnevnu potrošnju po gostu, od svega okvirno 100 eura, dok druge, nama konkurentske zemlje to višestruko premašuju.'

Turisti u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Drugim riječima, poručuje Ostojić, svima je jasno da bi se na najvećem dijelu obale trebalo prestati s gradnjom objekata namijenjenih kratkoročnom turističkom najmu, što dovodi do problema overturizma u velikom dijelu destinacija, i početi s poticanjem organiziranog turizma.

'Uz to, takav oblik smještaja agresivno pritišće kompletnu infrastrukturu i daje izuzetno male financijske učinke za sve razine države. Vjerujem da će lokalni čelnici shvatiti ozbiljnost uloge koja im je povjerena te iskoristiti priliku usmjeriti turistički razvoj u pravcu kvalitete i održivosti', zaključuje Ostojić.