smanjena dobit

Japanska kompanija raskida suradnju s izraelskim proizvođačem oružja

05.02.2024 u 18:02

Bionic
Reading

Japanski Itochu Aviation raskinut će stratešku suradnju s izraelskim proizvođačem oružja Elbit Systems, rekao je financijski direktor krovne tvrtke, ukazujući na nalog Međunarodnog suda Izraelu da spriječi genocid nad Palestincima

Itochu planira raskinuti suradnju nakon što je UN-ov Međunarodni sud u siječnju od Izraela zatražio da spriječi djela genocida nad Palestincima i da uloži više napora kako bi pomogao civilima, rekao je glavni financijski direktor krovne tvrtke Itochu Tsuyoshi Hachimura.

"Partnerstvo se temelji na zahtjevu japanskog ministarstva obrane za uvozom obrambene opreme za obrambene snage, potrebne za sigurnost Japana, i nije ni na koji način povezano s aktualnim sukobom Izraela i Palestine", naglasio je Hachimura na konferenciji za novinare o poslovnim rezultatima kompanije.

Itochu Aviation, Elbit Systems i Nippon Aircraft Supply (NAS) potpisali su memorandum o strateškoj suradnji (MOU) u ožujku 2023. godine, sedam mjeseci prije početka sukoba u Pojasu Gaze.

"Uzimajući u obzir nalog Međunarodnog suda od 26. siječnja i činjenicu da japanska vlada podupire ulogu Suda, već smo obustavili nove aktivnosti vezane uz MOU i planiramo ga razvrgnuti do kraja veljače", rekao je čelnik japanske kompanije.

Itochu je u Izraelu uložio manje iznose u sektor financijske tehnologije i u prodaju automobila i nema teškoća s povratom dugova, naglasio je Hachimura.

Kompanija je izvijestila da joj se neto dobit u razdoblju od travnja do prosinca smanjila za 10,3 posto, na 611,7 milijardi jena (4,1 milijardu dolara) zbog nižih cijena ugljena i celuloze i slabijih rezultata u trgovini energijom.