Dolenec i JOvić

Izabrano novo vodstvo Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u

13.12.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Glavna ekonomistica i izvršna direktorica ekonomskih istraživanja Privredne banke Zagreb d.d. Ivana Jović i Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist i direktor Službe makroekonomskih i tržišnih analiza Zagrebačke banke d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka

Članovi Kluba jednoglasno su na posljednjoj sjednici izabrali Ivanu Jović predsjednicom, a Hrvoja Dolenca dopredsjednikom Kluba za sljedeće dvije godine. U proteklom razdoblju Klubom je predsjedavao Alen Kovač, direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Ivana Jović je diplomirala i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je profesionalni razvoj nastavila kroz razne dodatne edukacije i stručna usavršavanja. Poslovnu karijeru je započela 1998. godine u Zavodu za makroekonomske analize i planiranje Ministarstva financija. Potom se zapošljava u Uredu Svjetske banke, međunarodnoj instituciji koja u Hrvatskoj usko surađuje s Ministarstvom financija u cilju ostvarivanja održivoga rasta. Svoj profesionalni put nastavlja u Delegaciji Europske komisije u Zagrebu, gdje postaje ekonomska savjetnica, da bi 2004. godine prešla u Odjel za ekonomska istraživanja Privredne banke Zagreb d.d. Izvršna direktorica ekonomskih istraživanja i glavna ekonomistica PBZ-a postaje 2017., a od 2022. je i članica Nadzornog odbora Intesa Sanpaolo Banke d.d. BiH.

Hrvoje Dolenec je završio Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu te je pohađao niz ekonomskih konferencija i seminara iz područja financija i ekonomije, a uz to je autor i suautor niza članaka i stručnih i znanstvenih radova u području ekonomije i financija. Radnu karijeru je započeo 1996. u Hrvatskoj narodnoj banci u Direkciji za istraživanja Sektora za istraživanja i statistiku HNB-a, a nakon šest godina rada u HNB-u, 2002. prelazi u Raiffeisenbank Austria d.d. na funkciju višeg ekonomskog analitičara da bi dvije godine kasnije postao direktor odjela za makroekonomska i financijska istraživanja, odnosno glavni ekonomist. Od 2008. je radio na poziciji državnog tajnika u Središnjem uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU gdje je bio zadužen za koordinaciju izrade strateških dokumenata Vlade RH, usklađivanje procesa pregovora o pridruživanju EU i korištenje financijske pomoći EU te koordinaciju upravljanja programima financiranim iz fondova EU. 2012. karijeru nastavlja u Zagrebačkoj banci d.d. u kojoj preuzima funkciju glavnog ekonomista.

Klub glavnih ekonomista osnovan je još 2007. godine zbog promicanja uloge glavnih ekonomista u hrvatskim bankama, razmjene iskustava i iznošenja zajedničkih stavova. Razmjenjujući mišljenja o najvažnijim gospodarskim kretanjima i očekivanjima, do sada su izdali mnogobrojne zajedničke anketne ekonomske analize.