KREĆE NAPLATA?

Istekao rok za dogovor o Agrokorovim mjenicama, a banke mudro šute

01.06.2017 u 06:34

Bionic
Reading

Istekom roka Promemorije o mjenicama Agrokora, bankama je otvorena mogućnost da krenu s prisilnom naplatom prema svim dobavljačima s kojima nisu postigli sporazumno rješenje. Bankari se zasad ne izjašnjavaju o budućim potezima, ali čini se da je s većinom dobavljača postignuto rješenje kroz odgodu plaćanja ili novi kredit

Sa zadnjim danom svibnja istekao je rok za rješavanje problema mjenica pomoću kojih su dobavljači zaobilaznim putem kreditirali Agrokor. Promemorijom koju su potpisali većina banka i dobavljača, predviđeno je da svaki dobavljač sa svojom bankom ili faktoring kućom dogovori model otplate regresnog duga kroz odgodu plaćanja, novi kredit za njegovo pokriće ili neki drugi obostrano prihvatljiv način.

Podsjetimo, riječ je o oko 3,1 milijardu kuna regresnih obveza nastalih na temelju izdanih mjenica kojima su dobavljači kreditirali Agrokor. Izdane mjenice dobavljači su prodavali bankama i faktoring društvima, ali kako oni dio mjenica nisu uspjeli naplatiti od Agrokora, sjeli su na račune dobavljača pozivajući se na regresno pravo.

S ključnim dobavljačima Agrokora 10. travnja sastao se i premijer Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Dio dobavljača predvođenih prokuristicom Kraša Maricom Vidaković prije desetak dana tražio je da se produži rok trajanja Promemorije, zaprijetivši bankama tužbama i prekidom isporuke robe Konzumu. Nezadovoljni ponuđenim rješenjima tražili su da banke preuzmu dio troškova do kojih bi moglo doći prilikom konačne nagodbe.

'Tražimo da zajednički i jednako, po principu pola-pola, snosimo trošak eventualnog otpisa, a ne da sve padne na proizvođače i dobavljače. Naš je dug naš dug i mi ne tražimo ni od koga da nam to rješava umjesto nas', pojasnila je Vidaković.

Međutim, banke su ostale pri svome i nisu pristale na dodatne zahtjeve, a ubrzo se pokazalo i da radikalna skupina dobavljača nema podršku većine.

Najveći dio izdanih mjenica otkupili su Raiffeisen banka, Erste banka i Privredna banka Zagreb te njihova faktoring društva. Zanimljivo je da najveća hrvatska banka Zaba nije sudjelovala u otkupu mjenica, premda je zbog neposredne kreditne izloženosti Agrokoru u prvom tromjesečju pretrpjela značajni gubitak.

Do zaključenja teksta navedene banke nisu se izjasnile na tportalov upit hoće li nakon isteka roka Promemorije odmah krenuti s naplatom mjenica od dobavljača s kojima nisu postigle dogovor.

Iz Raiffeisen banke poručuju da su banka i faktoring društvo dogovorili i pronašli zajednička individualizirana rješenja ostvariva u vrlo kratkom roku za veliku većinu dobavljača uključenih u proces.

Pritom napominju da s manjim dijelom dobavljača još uvijek traju pregovori. 'Zajednički i dalje nastojimo pronaći adekvatno rješenje, jer se radi o složenijim situacijama', pojašnjavaju iz RBA.

Sličan odgovor dobili smo i od Erste banke. 'Erste banka i Erste Factoring su zaključno s 31.5. s najvećim brojem dobavljača-svojih klijenata postigli dogovor oko reguliranja njihovih regresnih obveza. Također, s nekoliko preostalih dobavljača u tijeku su završni razgovori te se finalizacija sporazuma očekuje u najkraćem roku', navode u Ersteu.

Dodaju da je optimalno rješenje za reguliranje regresnih obveza postignuto u okviru tri ponuđena modela, koji su uvažili interese i mogućnosti svakog pojedinog dobavljača, kao i interese banke i faktoring kuće.