može li drukčije?

Hrvatska juri prema euru, a Danska, Švedska, Mađarska, Češka i Poljska pritisnule su kočnicu. Provjerili smo zašto

08.11.2021 u 05:53

Bionic
Reading

Većina članica Europske unije prihvatila je euro kao službenu valutu, a brzo priključenje eurozoni planiraju Hrvatska, Bugarska i Rumunjska. No nekoliko članica iz različitih razloga ustraje u zadržavanju nacionalnih valuta. Istražili smo zašto te zemlje uporno odbijaju uvesti zajedničku europsku valutu

Euro je trenutačno službena valuta u 19 od 27 država članica EU-a koje zajedno čine eurozonu. Od preostalih osam država, njih tri, Bugarska, Hrvatska i Rumunjska, iskazale su velik interes za njegovo uvođenje u skoroj budućnosti.

S druge strane pet članica iz različitih razloga ne želi se odreći svog monetarnog suvereniteta. Riječ je o dvije stare članice EU-a, Danskoj i Švedskoj, te tri nove, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Treba naglasiti da je Danska već prilikom pristupanja Uniji tražila izuzeće dok ostalih šest članica planira u dogledno vrijeme uvesti euro, ali su taj proces odgodile na neodređeno vrijeme.

Kada je riječ o Švedskoj, uvođenje eura zaustavljeno je nakon referenduma 2003., na kojem je 56 posto građana glasalo protiv članstva u europodručju. Jedan od ključnih čimbenika koji su utjecali na odluku birača bilo je mišljenje da je uvođenje eura prijetnja nacionalnoj neovisnosti, posebice u kontekstu prijenosa neovisnosti monetarne politike na neko paneuropsko tijelo.

Zbog toga od tada nijedna politička opcija u Švedskoj nije pokušala vratiti pitanje uvođenja eura na dnevni red. To je donekle i razumljivo jer je u toj zemlji javna podrška euru među najnižima u državama članicama izvan europodručja.

Nakon referenduma 2003. nijedna politička opcija u Švedskoj nije vraćala pitanje uvođenja eura na dnevni red Izvor: EPA / Autor: Anders Wiklund

Tri nove članice, Češka, Mađarska i Poljska, imaju različite razloge za stopiranje uvođenje eura. Analitičari HNB-a Milan Deskar Škrbić i Davor Kunovac navode nekoliko argumenta koji su prisutni u raspravama za i protiv uvođenja eura.

Glavni argument za zadržavanje nacionalnih valuta značenje je tečaja kao faktora stabilizacije, odnosno rasta. To je osobito privlačno zemljama s niskom razinom euroizacije, kao što su Poljska, Mađarska i Češka, u kojima euroizacija kredita iznosi oko 10 do 25 posto.

  • +8
Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

S druge strane u zemljama poput Bugarske, Hrvatske i Rumunjske snažna deprecijacija lokalne valute mogla bi ugroziti financijsku stabilnost zbog visoke razine euroizacije (40 do 60 posto) i primjene valutne klauzule.

Drugi važan argument koji ističu pobornici monetarnog suvereniteta nedovoljna je razvijenost gospodarstva u odnosu na prosjek EU-a. Ovaj argument došao je u fokus za vrijeme krize europodručja, u kojoj je stvorena percepcija da su slabije razvijene članice, poput Grčke i Španjolske, imale više štete nego koristi od članstva u eurozoni.

  • +16
Tijekom krize europodručja stvorena je percepcija da su države poput Grčke i Španjolske imale više štete nego koristi od članstva u eurozoni Izvor: Reuters / Autor: Alkis Konstantinidis

Stoga su čelnici ovih zemalja odustali od uvođenja eura dok njihova gospodarstva ne postignu primjerenu razinu konvergencije. Za razliku od Hrvatske, spomenute zemlje u raspravama o spremnosti za ulazak u europodručje više pozornosti obraćaju na pokazatelje realne i strukturne konvergencije nego na pokazatelje o ispunjavanju nominalnih uvjeta za priključenje eurozoni.

Postoje i drugi faktori koji utječu na stajalište kreatora politike i javnosti o uvođenju eura u tim zemljama. Važnu ulogu imaju i kulturni i emocionalni čimbenici, a uglavnom su vezani uz poštovanje nacionalne valute, političke i proceduralne čimbenike (npr. u Poljskoj i Mađarskoj za uvođenje eura potrebno je mijenjati ustav), geostrateške čimbenike i medijske utjecaje (u mnogim državama izvan europodručja mediji ili nisu zainteresirani za pitanje uvođenja eura ili nisu skloni njegovu uvođenju).

  • +2
Euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U proteklom razdoblju pojedini utjecajni politički vođe slali su snažne poruke protiv uvođenja eura, poput češkog predsjednika Vaclava Klausa i njegove izjave da je euro propali projekt, a predložio je češkoj vladi da pokuša dogovoriti klauzulu o izuzimanju, poput Danske. Sudeći po izjavi budućeg ministra financija Zbyněka Stanjura, Češka će i nakon aktualnih parlamentarnih izbora zadržati krut stav prema uvođenju eura.

U Mađarskoj i Poljskoj također su na vlasti euroskeptici te su učvrstili negativno stajalište o uvođenju eura. Mađarska vladajuća stranka Fidesz prvo je odlučila odgoditi ga do kraja desetljeća, no sudeći po trenutačnoj političkoj klimi, čini se da je pitanje njegova uvođenja skinuto s političkog dnevnog reda do daljnjega. Službeno stajalište vladajuće stranke navodi relativno nisku razinu realne konvergencije s europodručjem kao glavnu prepreku euru.

  • +6
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljska je prošla put od gorljivog zagovornika uvođenja do najvećeg protivnika eura. Kada su željeli uvesti euro, nisu to uspjeli jer nisu mogli zadovoljiti nominalne uvjete, a sada to ne žele jer im je monetarni suverenitet pomogao u prevladavanju financijske krize i dostizanju visokih stopa rasta. Konačna velika prepreka na putu prema europodručju bili su im parlamentarni izbori 2015., na kojima je pobijedila stranka euroskeptika Pravo i pravda.

Što se tiče podrške euru, javno mnijenje u zemljama koje još nisu uvele zajedničku valutu je podijeljeno. Prema ljetošnjim rezultatima istraživanja Eurobarometra, 57 posto ispitanika iz šest članica u čekaonici za euro podržava uvođenje zajedničke valute, ali postoji velike razlike među njima.

Mišljenje je prevladavajuće pozitivno u Rumunjskoj (75 posto) i Mađarskoj (69 posto), a na ulazak u eurozonu ne gledaju baš naklono u Češkoj (33 posto) i Švedskoj (43 posto). U Hrvatskoj 61 posto ispitanika podržava uvođenje eura, 37 posto je protiv dok dva posto nema definiran stav. Od prošlogodišnjeg istraživanja potpora uvođenju eura u Hrvatskoj porasla je za šest posto.