ZNAČAJAN RAST

Gotovo 20 milijuna turističkih dolazaka u 10 mjeseci: Ovo su najuspješniji gradovi

03.11.2023 u 12:11

Bionic
Reading

Prema prvim podacima eVisitora, u Hrvatskoj je od siječnja do kraja listopada ostvareno više od 19,8 milijuna dolazaka i preko 105,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima, prenosi u petak Hrvatska turistička zajednica (HTZ)

U odnosu na rekordnu 2019. godinu to predstavlja izjednačenje rezultata. U listopadu je ostvareno 1,1 milijun dolazaka i 3,6 milijuna noćenja, što je u odnosu na lanjski listopad 13 posto dolazaka i 11 posto u noćenja više.

Tijekom prvih deset mjeseci najviše je dolazaka ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru.

Najuspješniji gradovi su Dubrovnik, Zagreb, Split, Rovinj, Poreč i Zadar. Najviše dolazaka ostvareno je iz Njemačke, a slijede Hrvatska, Slovenija, Austrija i Poljska.

Najviše dolazaka u listopadu ostvarili su domaći gosti, a slijede gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i SAD-a.

  • +17
Dubrovnik Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

'Pri kraju smo još jedne vrlo izazovne turističke godine, no dinamika i intenzitet turističkog prometa, koji se i dalje odvija u našoj zemlji, najbolji je pokazatelj sve veće i bolje prepoznatljivosti Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije', izjavio je uz ostalo direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

'Odlični rezultati posezone potvrđuju kako je Hrvatska na tržištu sve više prepoznata kao cjelogodišnja destinacija te jasan pokazatelj kako moramo nastaviti razvijati naš turizam u tom smjeru', rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.