KOŠARICA VALUTA

Dolar zaronio na dno, već drugi tjedan zaredom pada prema euru

24.12.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugog zaredom, i zaronila na najniže razine u pet mjeseci jer se iduće godine očekuje smanjenje kamata američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,9 posto, na 101,70 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 101,42 boda, najnižu razinu od srpnja.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1010 dolara.

No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 142,40 jena.

Pad dolarova indeksa na najniže razine u pet mjeseci posljedica je uvjerenja ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije, i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

U prilog toj tezi ide niz posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Prošloga je tjedna, među ostalim, objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale špekulacije da bi Fed već u ožujku iduće godine mogao početi smanjivati kamate.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerojatnije za po 0,25 postotnih bodova, na tržištu se špekulira da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od ožujka.

Premda čelnici Europske središnje banke poručuju da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje cijene novca i u eurozoni.