SVJETSKA VALUTNA TRŽIŠTA

Dolar blago ojačao prema euru, oslabio prema jenu

01.11.2015 u 10:04

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je polovicom prošloga tjedna znatno ojačao jer je Fed poručio da bi mogao u prosincu povećati kamate, no te je dobitke izgubio nakon naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,1005 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,8 posto, na 132,75 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo 0,7 posto, na 120,60 jena.

Nakon dvodnevne sjednice, u srijedu su čelnici američke središnja banke poručili da je, zahvaljujući umjerenom rastu gospodarstva, moguće povećanje kamata u prosincu.

Ta je poruka potaknula snažan uspon američke valute, pa je tečaj eura skliznuo na 1,0896 dolara, najnižu razinu u dva i pol mjeseca.

Međutim, do kraja tjedna zaredali su nešto bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz eurozone, kao i nešto slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz SAD-a.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju porastao za 1,5 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 1,6 posto i znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu.

Premda mnogi analitičari smatraju da je usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva privremeno i da bi se u četvrtom kvartalu mogao ubrzati, ulagači su posljednjih dana oprezni.

'Fedu će biti teško opravdati povećanje kamata u vrijeme kada prihodi, potrošnja i inflacija slabe. Nakon najnovijih podataka, manje je vjerojatno da će Fed povećati kamate u prosincu, kaže Jay Morelock, ekonomist u tvrtki FTN Financial.

Zbog toga je dolar do kraja tjedna izgubio sve prethodne dobitke prema euru, dok je prema japanskoj valuti na tjednoj razini zabilježio gubitak.

Uspon jena posljedica je odluke japanske središnje banke (BOJ) u petak da zadrži dosadašnju labavu monetarnu politiku, što je razočaralo dio ulagača koji su 'igrali' na to da će banka dodatno povećati ionako već izdašan program poticaja.

'U BOJ-u će vjerojatno pričekati hoće li Fed išta poduzimati na sjednici u prosincu, a tek onda donositi daljnje odluke o eventualnom ublažavanju monetarne politike', kazao je Hiromichi Shirakawa, glavni ekonomist u Credit Suisse Securities.