J&T BANKA

Česi žele preuzeti Vabu za 52 mil. kuna

Bionic
Reading

Razgovori države i J&T banke o sudbini Vaba banke krajem prošlog tjedna okončani su načelnim dogovorom. Češka banka preuzela bi varažinsku banku iz portfelja fonda za gospodarsku suradnju Alternative za što bi isplatila državu i ostale privatne ulagače oko 52 milijuna kuna.

U portfelju FGS-a ostala bi Centar banka iz koje bi dioničari pokušali povratiti barem dio uloženog u procesu stečaja koji je u ovom trenu neminovan. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, država ispred koje pregovoraju resorni ministar Gordan Maras kao i ministar financija Slavko Linić prihvatili su ponudu, a ne bude li iznenađenja dogovor bi se uskoro mogao formalizirati. Nakon dogovora s državom odobrenje za 'deal' tek mora dati središnja banka.

J&T i RMS Mezzanine imaju istog vlasnika?

Hoće li dogovor zaživjeti i na papiru, ovisit će o raspetljavanju vlasništva u Alternative FGS-u, piše Večernji list. Dogovor otpada pokažu li se indicije da je J&T banka vlasnički povezana s RMS Mezzanineom koji je s državom uložio, a potom zaratio oko naknada i kontrole nad fondom. Dogovor otpada, također, dokaže li se da su ulagači u fond povlačili novac iz Centar banke tik prije propasti što, navodno, istražuje USKOK.