POZNAT I NASLJEDNIK

Budimpešta odlučila: Šef Ine odlazi nakon osam godina, evo tko će ga naslijediti

12.04.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott povlači se s pozicije predsjednika Uprave Ine i preuzima funkcije člana Nadzornog odbora MOL-a i Slovnafta. Na čelnom mjestu Ine zamjenit će ga Sandor Fasimon, jedan od najiskusnijih MOL-ovih menadžera

'Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott izabran je za člana Nadzornog odbora MOL Grupe te je najavio namjeru odlaska s navedene pozicije u Ini nakon što se u lipnju održi Glavna skupština kompanije. MOL je najavio kako Nadzornom odboru Ine želi predložiti imenovanje Sandora Fasimona za predsjednika Uprave Ine', priopćili su iz MOL Grupe.

Zoltán Áldott imenovan je predsjednikom Uprave Ine 1. travnja 2010. godine. Karijeru je započeo 1990. godine kao suradnik u Creditum Financial Consultingu.

Od 1992. do 1995. godine obnaša razne funkcije u kompaniji Eurocorp Financial Consulting, potom se 1995. pridružuje MOL-u, gdje vodi Odjel za privatizaciju. Od 1997. do 1999. direktor je Odjela za kapitalna tržišta, a od 1999. do 2000. obnaša dužnost direktora Odjela za strategiju i poslovni razvoj.

Od studenog 2000. do lipnja 2001. izvršni je direktor za strategiju MOL-a, a od lipnja 2001. izvršni je direktor za strategiju cijele MOL Grupe. Od rujna 2004. do lipnja 2011. godine na poziciji je izvršnog potpredsjednika za istraživanje i proizvodnju MOL Grupe. Od listopada 2003. godine do travnja 2010. godine bio je član Nadzornog odbora Ine.

Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Budimpešti.

MOL je najavio kako želi predložiti Nadzornom odboru Ine imenovanje Sandora Fasimona na poziciju predsjednika Uprave Ine. G. Fasimon član je Odbora izvršnih direktora MOL Grupe od 2011. godine, što će ostati i nakon što preuzme novu poziciju u Ini.

Fasimon je jedan je od najiskusnijih MOL-ovih rukovoditelja. Na čelu MOL-a Mađarska uspješno je povećao proizvodnju ugljikovodika na zrelim mađarskim poljima nakon godina pada. Pod njegovim vodstvom rafinerija Dunav u Mađarskoj postala je jedna od najučinkovitijih u Europi, a također je u Mađarskoj pokrenuo i najveći industrijski petrokemijski razvojni ciklus srednjoistočne Europe.

  • +17
Zoltán Áldott Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Fasimon je uspješno povećao učinkovitost poslovanja kompanije i od mađarskog MOL-a učinio izvrsnu i efikasnu organizaciju. Poznat je kao fokusiran donositelj odluka i odličan pregovarač. Između ostaloga, uspješno je priveo kraju prodaju MOL-ove veleprodaje plina E.onu u 2006.

Njegove ključne zadaće uključivale su širok spektar najvažnijih pitanja u odnosima s dionicima, kontakte s vladom i državnim institucijama, a tijekom njegova rada MOL je osigurao veliki broj novih potencijalnih koncesija u Mađarskoj. Fasimon priključio se MOL-u 1998. godine kao direktor opskrbe u području sirove nafte i proizvoda od sirove nafte.

Između 2006. i 2009. bio je generalni direktor MOL-a u Rusiji, dok je 2011. postao član Odbora izvršnih direktora gdje je prvotno bio odgovoran za istraživanje i proizvodnju Grupe. 2013. godine Fasimon je imenovan čelnikom MOL-a Mađarska.

Diplomirao je na Državnom institutu međunarodnih odnosa u Moskvi te osim mađarskog govori engleski, ruski i arapski.