SLIJEDI NOVI SPORAZUM

Britanija i Južna Koreja produljile bescarinsku trgovinu za dvije godine

16.10.2023 u 06:21

Bionic
Reading

Britanija i Južna Koreja dogovorile su produljenje razdoblja niskih ili nultih carina na bilateralnu trgovinu za dvije godine, uoči početka pregovora o sklapanju novog trgovinskog sporazuma, objavila je u ponedjeljak britanska vlada

Bez tog produljenja, britanske tvrtke poput proizvođača automobila suočile bi se s visokim carinama od 1. siječnja na izvoz proizvoda izrađenih od materijala iz Europske unije, prema takozvanim pravilima o podrijetlu, te na proizvode koji se šalju preko EU.

Godišnja trgovina između Britanije i Južne Koreje doseže 18 milijardi funti (21,9 milijardi dolara). Dvije strane će kasnije ove godine započeti pregovore o novom trgovinskom sporazumu, jer je njihov sadašnji sporazum preuzet iz članstva Britanije u EU.

Britanski ministar međunarodne trgovine Nigel Huddleston rekao je da će produljenje razdoblja bez carina pružiti dobrodošlu sigurnost za poduzeća. 'Ovo je fantastična vijest za britanske tvrtke koje mogu nastaviti prodavati svoju fantastičnu robu s povjerenjem Južnoj Koreji', rekao je Huddleston.

Južna Koreja je sedmo najveće izvozno tržište za britanske automobile i treći najveći dobavljač novih automobila za Britaniju, što znači da bi sve nove carine 'bile loše za obje strane', ustvrdio je Mike Hawes, šef britanskog udruženja proizvođača vozila.

'Veselimo se početku pregovora i brzom sklapanju osuvremenjenog trgovinskog sporazuma koji donosi više koristi našim automobilskim sektorima, posebice jačanju trgovine električnim vozilima i srodnim tehnologijama', dodao je.