POTICANA STANOGRADNJA

Bačić najavio pomoć mladima pri kupnji ili iznajmljivanju stana

24.08.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić izjavio je u četvrtak da će Vlada pomoći mladim ljudima koji žele riješiti stambeno pitanje kupnjom ili iznajmljivanjem stana najavivši kako ulaze u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu

"Mladim ljudima koji koji žele riješiti svoje stambeno pitanje treba pomoći prilikom kupnje ili iznajmljivanja stana", rekao je Bačić novinarima nakon sjednice Vlade.

Najavio je da će kroz Nacionalni plan stambene politike definirati način stanogradnje i rješavanja stambenih pitanja kako bi mogli različitim mjerama subvencioniranja olakšati pristup kupnji stanova ili plaćanju najamnine.

U Vladi razmišljaju o tome da bi zajedno s jedinicama lokalne samouprave, po principu sličnom modelu POS-a, gradili zgrade koje bi prioritetno bile okrenute iznajmljivanju stanova.

Zato prvo treba donijeti Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, koji je u izradi, te izmijeniti zakone o subvencioniranim stambenim kreditima i o POS-u.

U Bačićevu ministarstvu izrađuju prijedlog Nacionalnog plana stambene politike do 2030. kroz koji analiziraju utjecaj postojećih modela rješavanja stambenog pitanja.

Razmišlja se o nastavku primjene oba modela

Prioritetna su dva modela - prvi je na snazi 21 godinu i podrazumijeva kupnju stanova kroz Program poticane stanogradnje (POS), a drugi se provodi temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

U 21 godinu kroz POS je prodano skoro 9000 stanova, a kroz model subvencioniranih stambenih kredita oko 37.000 stanova.

Bačić kaže kako razmišljaju o nastavku primjene oba modela, pri čemu bi se nastavila izgradnja POS-ovih stanova za prodaju te krenulo u izgradnju zgrada u kojima bi bio omogućen povoljniji najam stanova.

Također je odbacio tvrdnje da je država subvencioniranjem stambenih kredita dodatno poticala rast nekretnina. 

"Ne slažem se s tezom da je za rast cijena nekretnina zaslužan Zakon o subvencioniranju stambenih kredita", rekao je istaknuvši da cijene nekretnina rastu i u zemljama u kojima nema takvog zakona.