GRADSKI KOMPAKT

Nova Kia Rio stigla u Hrvatsku

09.06.2017 u 11:10

Bionic
Reading

Minulu generaciju Ria Kia je prodala u čak 450.000 primjeraka, čime je ovaj gradski kompakt postao drugi automobil po važnosti u paleti korejskog proizvođača. Ne dolazi onda kao veliko iznenađenje to što su nasljedniku odlučili posvetiti još više pažnje

Dalekoistočni mališan dizajniran je u Koreji, Kaliforniji i Njemačkoj te donosi evoluciju takozvanog ‘tigrovog nosa’ uz kraće prevjese sprijeda i straga. Naglasak je stavljen na udobnost i sigurnost u vožnji.

Novi Rio je tako duži (15 mm) i niži (5 mm), te ima veći međuosovinskim razmak. (10 mm), a KIA se može pohvaliti i najvećim prostorom za ramena u segmentu. Prtljažnik je također porastao za 37 l, te sada iznosi 325 l.

Pri izradi interijera korišteni su kvalitetniji materijali, a Rio je i opremljeniji nego ikad prije. Tu je 7-inčni multimedijalni sustav kompatibilan s Androidom i iOS-om, a Rio je također prvi model u segmentu koji nudi USB priključak za putnike sprijeda i straga.

Autonomno kočenje s prepoznavanjem pješaka, te sustav za detekciju nesvjesnog napuštanja vozne trake čine samo dio trenutno dostupne aktivne sigurnosne opreme. Do kraja 2017 Kia će uz Rio nuditi i sustav za detektiranje vozila u mrtvom kutu, automatsko upravljanje dugim svjetlima i sustav za nadzor pažnje vozača.

Automobil će se nuditi s dva benzinca i jednim dizelašem. Osnovnu ponudu čini 1,25-litreni atmosferski četverocilindraš koji razvija 84 KS te u prosjeku troši 4,7 l na 100 km u kombiniranom ciklusu. Snažniji benzinac ima manju zapremninu od jedne litre no zato pomoću turbopunjača iz nje izvlači 100, odnosno 120 KS te u prosjeku troši između 4,5 i 4,7 l. I 1,4-litreni common-rail dizel dostupan je u dvije varijante - sa 77 i 90 KS. Deklarirana potrošnja iznosi im 3,4 i 3,7 l na 100 km. Za prijenos je standardno zadužen peterostupanjski ručni mjenjač kod slabijih benzinaca odnosno šesterostupanjski ručni mjenjač kod snažnijeg benzinca i oba dizelaša.

Kia Rio krenula je u prodaju s početkom lipnja. Automobil se proizvodi u Sohari u Južnoj Koreji te dolazi sa sedmogodišnjim jamstvom do 150.000 km. Osnovni model na domaćem tržištu košta 88.990 kuna.