AutomotiveINNOVATIONS Award 2023

Michelin dobio nagradu za automobilsku gumu koja sadrži 45 posto održivih materijala

24.07.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Ova nagrada je pohvala predanosti francuskog proizvođača u proizvodnji guma koje sadrže 100 posto održive materijale do 2050., s privremenim ciljem od 40 posto do 2030.

Michelin je prije desetak dana u Frankfurtu primio nagradu AutomotiveINNOVATIONS Award 2023 u kategoriji 'Chassis, Car Body & Exterior' za svoje automobilske gume odobrene za ceste koje sadrže 45 posto održivih materijala. Nagradu su dodijelili PricewaterhouseCoopers (PwC) i Center of Automotive Management (CAM) koji više od desetljeća provode studije s proizvođačima i dobavljačima kako bi identificirali glavne inovacije u automobilskoj industriji. Žiri je za ovu priliku bio sastavljen od iskusnih ljudi iz industrije, svijeta znanosti i savjetovanja, kao i specijaliziranih medija.

Stroga definicija Michelina za održive materijale

Danas ne postoji jedinstvena definicija održivih materijala. Ovaj nedostatak definicije smanjuje čitljivost različitih procesa koji se trenutno provode u industriji guma. Michelin smatra održivim materijalima one koji se mogu reciklirati ili obnoviti tijekom cijelog ljudskog života. Zbog toga se Grupa zalaže za konsenzus industrije o zajedničkoj i strogoj definiciji onoga što materijal čini održivim.

Michelin ima za cilj uvesti svoju strategiju održivih materijala na sve svoje proizvode, a ne samo na jedan proizvod ili nekoliko asortimana. Ova implementacija zahtijeva dubinsku transformaciju metoda, alata i industrijskih procesa. Šire govoreći, izazovi istraživanja i razvoja te industrije zahtijevat će stvaranje novih sektora i lanaca vrijednosti. Bez premca u sektoru u smislu opsega, ova ambicija ilustrira spremnost Grupe da preispita dizajn i proizvodnju svojih proizvoda kako bi pomogla u očuvanju našeg planeta.

Izvršni potpredsjednik Scott Clark podsjeća da Michelinova ambicija da naprave istinski održive gume nije samo izjava namjere Izvor: Promo fotografije / Autor: Michelin

Svjesni da brzina i priroda inovacija u području održivih materijala zahtijevaju nove vještine, Grupa je započela s programom ciljanih partnerstava, što joj omogućuje ubrzanje razvoja revolucionarnih tehnologija, posebno u područjima transformacije i recikliranja. Primjeri su Pyrowave (r-styrène), Carbios (r-PET), Enviro (rCB), IFPEN/Axens, uz sudjelovanje ADEME-a (bio-butadien), projekt Empreinte koji se provodi s ADEME-om i projekti kružnog gospodarstva BlackCycle i Whitecycle koje Michelin provodi zajedno s brojnim europskim partnerima uz potporu EU-a za pretvorbu otpadnih guma u sirovine vrlo visoke kvalitete ponovno ugrađen u nove gume.

Kako bi se uzeli u obzir svi parametri i utjecaji guma na okoliš, Grupa je implementirala pristup 360°, koji se temelji na analizi životnog ciklusa guma; od izbora sirovina pa sve do rješenja za recikliranje, unutar općeg okvira ekološkog dizajna. Ova spremnost nadilazi puku sposobnost razvoja i ugradnje održivih materijala u gume i ima za cilj djelovati na sve poluge u svakoj fazi životnog ciklusa guma (dizajn, proizvodnja, transport, uporaba i kraj životnog vijeka).

Predstavljena 2022. godine, guma od 45 posto održivih materijala uključuje tehnologije koje će se naći u standardnim gumama 2025. Omogućuje Michelinu daljnji korak prema opsežnom razvoju novih održivih materijala. Ilustrira Michelinov inovativni kapacitet, kao i korake koje je Grupa učinila kako bi ispunila svoje obveze promicanja globalne proizvodnje, dobivene isključivo korištenjem obnovljivih ili recikliranih materijala do 2050., s privremenim ciljem od prosječnih 40 posto do 2030.

Michelin Izvor: Promo fotografije / Autor: Michelin

'Kako bi se pridržavao svog iznimno ambicioznog plana, Michelin je poduprt svojom stručnošću u području najsuvremenijih materijala, kao i cijelim odjelom za istraživanje i razvoj, koji se sastoji od 6000 inženjera, istraživača, kemičara i programera diljem svijeta. Svim tim ekipama posvetio sam ovu nagradu.' rekao je Eric Vinesse, direktor istraživanja i razvoja i član Izvršnog odbora Michelin grupe.