100 GODINA

[FOTO/VIDEO] Suzuki slavi svoje prvo stoljeće; od automobila preko motocikala do izvanbrodskih motora

06.10.2020 u 16:32

Bionic
Reading

Tvrtka koju je 1920. godine osnovao Michio Suzuki pod imenom 'Suzuki Loom Manufacturing' razvila se u jednog od najvećih proizvođača motocikala, automobila i izvanbrodskih motora na svijetu

Suzuki ove godine slavi svoje prvo stoljeće postojanja, a tvrtka koju je 1920. godine osnovao Michio Suzuki pod imenom 'Suzuki Loom Manufacturing' razvila se u jednog od najvećih proizvođača motocikala, automobila i izvanbrodskih motora na svijetu. Temelj njihovog uspjeha se prije svega bazirao na terencima, kompaktnim vozilima i super sportskim motociklima.

Takozvani 'kei automobili' vrlo su popularni u glavnim japanskim gradovima - sićušni automobili koji danas nisu dulji od 3,40 metara i široki 1,48 metara i čiji je obujam motora najviše 660 kubnih centimetara. To je tradicija u Japanu od kraja Drugog svjetskog rata te stoga ne čudi da je 1955. godine automobil kei veličine najavio početak serijske proizvodnje za Suzuki: Suzulight.

Suzuki je započeo s proizvodnjom tkalačkih razboja u obalnom gradu Hamamatsu. Iako je osnivač tvrtke Michio Suzuki prvi prototip automobila izradio 1930-ih, Drugi je svjetski rat privremeno zaustavio ovaj razvoj. Nakon završetka rata, tvrtka je ubrzo proširila svoj portfelj, uključujući i izradu motocikala.

Godine 1952. proizvođač je lansirao 'Power Free', prvi motorizirani dvotočkaš – s motorom obujma 36 cm³ i jednom konjskom snagom. I ubrzo je Suzuki postao jedan od najvećih svjetskih proizvođača motocikala, proizvodeći 6000 komada mjesečno. 1954. predstavljena je serija modela Colleda koja se s oko 100.000 prodanih primjeraka za šest godina razvila u uspjeh za tvrtku Suzuki.

Veliki uspjeh s kompaktnim automobilima i snažnim motorima

1965. godine na tržište se pojavio prvi izvanbrodski motor Suzuki D55. Bio je to dvotaktni motor s jednim cilindrom i razvijao je 5,5 KS (4 kW). Tijekom godina podružnica 'Marine' razvila se u treće uspješno uporište tvrtke. Izvanbrodski motori od početka su impresionirali najnovijim tehnologijama i inovacijama poput propelera koji odbija morske alge.

1967. je postala ključna godina za automobile Suzuki. S modelom Fronte 360 ​​LC 10 sa stražnjim motorom i pogonom na stražnje kotače, Suzuki je postavio temelje za japanski segment malih automobila. Samo godinu dana kasnije, s montažne trake sišlo je gotovo 200.000 automobila, čime je Suzuki postao najveći svjetski proizvođač dvotaktnih motora.

Oni su također odredili raspon motora za motocikle do 1970-ih. T20 'Super-Six' s dvotaktnim motorom od 250 cm³ snage 33 KS (24 kW) donio je konačni međunarodni proboj za Suzuki na tržištu motocikala. 1976. godine GS 400 i GS 750 premijerno su izvedeni na IFMA u Kölnu. Novi četverotaktni motocikli trošili su manje benzina od dvotaktnih motora i bili su odgovor na prvu krizu cijena nafte. Ubrzo su u industriji bili poznati i po svojoj robusnosti i glatkom mijenjanju brzina. Koncept je kasnije zaživio i na Suzukijevim izvanbrodskim motorima. Godine 1994. tvrtka je tako predstavila prve četverotaktne motore s DF9.9 i DF15.

Suzuki Jimny 1. generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki Global

Krajem 1970-ih, Suzuki je također automobilom krenuo u inozemstvo. Početni iskorak napravljen je predstavljanjem tada aktualne generacije Fronte na Amsterdamskom salonu 1979 ., a kasnije je model Alto izveden iz ovog modela. Iste godine, Suzuki je na IAA u Njemačkoj predstavio 3,19 metara dugi LJ80. Do tada su terenski automobili bili uglavnom veliki i teški, ali LJ80 ('LJ' se odnosi na Light Jeep ili Lagani džip) pokazao je da postoji i drugi način: s kompaktnim dimenzijama, uključivim pogonom na sve kotače, srednjim stupnjem prijenosa s reduktorom i stražnjom blokadom diferencijala, pokazivao je svoje prednosti prvenstveno u gustim šumama i na uskim planinskim stazama.

'Eljay', kako su ga ljubitelji nazivali, izazvao je oduševljenje automobilima s pogonom na sve kotače, a u međuvremenu je Suzuki postao vodeća terenska marka u mnogim europskim zemljama i ovaj je uspješni terenski model postao temelj cijele obitelji 4x4. Mali Suzukijevi 'umjetnici penjači', prije svega LJ, kasnije Samurai i od 1998. Jimny - ne samo da su svojim terenskim talentima i svojom funkcionalnošću uvjerili mnoge kupce iz šumarske i građevinske industrije, već su svojim purističkim dizajnom oduševili i mladu publiku kojoj su u fokusu životna radost i aktivne slobodne aktivnosti. Ovim uspješnim konceptom druga generacija SJ napokon se uspjela učvrstiti u SAD-u. U jednoj godini prodano je više primjeraka ovog modela od bilo kojeg drugog novopridošlog modela na tržištu prije.

Supersportaši na dva kotača

U međuvremenu, iste se godine na europskom tržištu motocikala rodila serija GSX-R super sportskih motocikala. Već je prvi model - Suzuki GSX-R 750 proizveden dosljednom laganom konstrukcijom u kombinaciji s četverocilindričnim rednim motorom zapremnine 749 cm³. Do danas je Suzuki prodao više od milijun jedinica iz obitelji GSX-R.

Na prijelazu milenija na tržištu se pojavio još jedan model GSX sa Suzuki Hayabusa 1300 (Suzuki GSX 1300 R). 'Hayabusa' je japanski izraz za sokola peregrina, jedne od najbržih ptica grabljivica. Kao prvi serijski model s najvećom brzinom većom od 300 km/h, Hayabusa je opravdao svoje ime, jer je imao ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 2,7 sekundi.

Kreativnim malim automobilima do globalnog uspjeha

Paralelno s brzim sportašima na dva kotača, Suzuki je nastavio igrati svoju ulogu najveće svjetske marke mini automobila. Ovom se strategijom Indija, na primjer, razvila u uspješno tržište 1980-ih. Ovdje je Suzuki potpisao ugovor o suradnji s indijskim proizvođačem Maruti Udyog Ltd. kroz lokalnu proizvodnju i prodaju modela Suzuki. Maruti Suzuki Indija i danas drži tržišni udio veći od 50 posto.

Devedesetih je kompaktni Suzuki Cappuccino roadster postao važan nositelj imidža marke. Izvorno razvijen samo za japansko tržište, napredovao je i postao pristupačan 'sportaš iz snova' s ​​egzotičnim statusom u Americi i Europi.

Suzuki Swift također se razvio u još jednu konstantu. Nakon što je tvrtka Magyar-Suzuki osnovana u Mađarskoj 1991. godine i time postavljen važan kamen temeljac za europsko poslovanje, proizvodnja gradskog automobila tamo je započela samo godinu dana kasnije. Model se brzo razvio u automobil mađarskog naroda i odavde je izvezen u gotovo sve europske zemlje. Svojim mladenačkim izgledom i posebnom mješavinom lakoće i funkcionalnosti utjelovljuje vrijednosti Suzukija do danas.

Uz Swift i snažni Swift Sport snage 129 KS (95 kW), trenutni asortiman Suzukija u Europi uključuje i mikrocrossover Ignis, gradski terenac Vitaru četvrte generacije, SX4 S-Cross i off-road legendu Jimny. Kada je riječ o motociklima, Suzuki je danas poznat zbog široke kombinacije motocikala za cestu, avanturu, supersport i skutera, kao i RM-Z modeli u segmentu motocrossa.

Suzukijevi vanbrodski motori postajali su sve moćniji tijekom desetljeća. Dok je D55 iz 1965. godine još imao jedan cilindar zapremnine 98 cm³, DF350A s V6 motorom iz 2017. godine razvijao je 350 KS (257,4 kW). Ova se dostignuća vrednuju u industriji: NMMA (Nacionalno udruženje morskih proizvođača) godišnje dodjeljuje nagrade za inovacije za morske proizvode koji 'nude tehničku prednost, praktični su, isplativi i nude kupcima stvarne koristi'. Od 1987. godine, vanbrodski motori Suzuki primili su ovu nagradu za inovaciju ukupno devet puta - najveći broj nagrada za motore u ovoj industriji.

Bilo da se radi o automobilima, motociklima ili izvanbrodskim motorima - sva Suzukijeva poslovna područja neprestano se mijenjaju i vode se inovacijama. Uz kontinuirani napredak, obiteljska tvrtka Suzuki, baš kao i tada, mora ostati vjerna filozofiji vlastite tvrtke.

  • +28
100 godina Suzukija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki