čisto savršenstvo

[FOTO/VIDEO] Proizvedeni prvi Bacalar i Blower: Ograničena ručno izrađena serija Bentley Mullinera po 12 primjeraka

20.08.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Ovi su automobili potpuno jedinstveni, izrađeni po mjeri, a ipak napravljeni prema istim standardima kvalitete kao i svaki drugi Bentley, dok slijede svoje inženjerske prototipe poznate kao 'Car Zeroes' ili nulti primjerci

Bentley Mulliner je dovršio prve automobile za kupce u obje svoje nove serije vrhunskih, ručno izrađenih projekata po mjeri. Svaki je automobil prvi u svojoj seriji od 12 vozila, a Bacalar Car One prva je isporuka kupaca Mullinerovog novo izgrađenog kabrioleta tipa barchetta. Istovremeno, Blower Car One milimetarski je precizna mehanička kopija originalnog automobila Sir Henryja 'Tima' Birkina iz 1929. godine, modela 4½ Litre Supercharged, i prvi automobil za kupce prve predratne svjetske Continuation serije, drugim riječima ova serija je svojevrsni nastavak.

Bentley Mulliner Bacalar Continuation Serija Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley Mulliner

Prvi automobili za kupce slijede svoje inženjerske prototipe, poznate u Bentleyju kao 'Car Zeroes' ili nulti primjerci. Svaki je završio značajnu kilometražu radi provjere trajnosti, performansi i klimatska ispitivanja na različitim lokacijama, a inženjerska potvrda oba projekta uspješno je postignuta kako bi se omogućilo započinjanje gradnje ovih modela za kupce.

Blower Continuation Series ‘Car Zero’ Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley Mulliner

Bentleyjev direktor tvrtke Mulliner i Motorsport Paul Williams komentira: 'Vidjeti da su ova prva dva automobila sada gotova cijelom timu je dalo ogroman osjećaj ponosa. Godine dizajna i razvoja ovih projekata uložene su u rad, a vidjeti ih zajedno nevjerojatno je korisno. Ovi su automobili potpuno jedinstveni, apsolutno po mjeri, a ipak su napravljeni prema istim standardima kvalitete kao i svaki drugi Bentley. Uz popularnije, ali ipak prepoznatljive automobile iz obitelji Mulliner Collections, ovo su prvi modeli portfelja Mulliner Classic i Coachbuilt - ali bit će ih još. Tek smo počeli.'

Kao i kod svakog automobila ručno izrađene dvije serije, strogo ograničene na 12 primjeraka po komadu, prvi automobili su pojedinostima odredili njihovi neposredni vlasnici i kao takvi su im potpuno prilagođeni.

Zbog prirode ovih osobnih narudžbi, Bentley ne može otkriti identitet kupaca, niti kamo će automobili krenuti. Međutim, svaki kupac dijeli ljubav prema vožnji, zajedno sa strastvenim cijenjenjem izrade, autentičnosti i pažnje prema detaljima, a sve to duboko je povezano s Mullinerom. Poznato je samo da primjerak Bentley Mulliner Bacalara vrijedi 1,5 milijuna funti (1,75 milijuna eura).

Blower Car One

Prvi automobil serije Blower Continuation svijetli je primjer klasičnog dizajna, izveden do savršenstva. Karoserija je dotjerana u Rexine, vodootpornom materijalu nalik koži iz tog razdoblja i dorađena u posebnoj Birkin Green zelenoj boji, odnosno ponovno stvorenoj boji originalnog Blowera na kojem se temelji -Team Car No.2, registarske oznake UU 5872.

Automobil koji je izgradio Sir Tim Birkin još je u vlasništvu Bentley Motorsa i vozi se svaki tjedan. Car One je stoga najprikladniji početak Continuation serije koji se mogao zamisliti. Karoserija Birkin Green nadopunjena je žičanim kotačima identične boje, a unutrašnjost ukrašava koža usklađena u boji, dok je sklopivi krov u crnoj boji.

Mehanički, automobil je identičan Birkinovom originalu, osim dvije sigurnosno kritične značajke - moderne električne pumpe za gorivo i pregradu od pjene u spremniku goriva. Dodan je i dinamotor, prerađena alternativa izvornom dinamu, koji nudi snažniji i pouzdaniji sustav punjenja uz zadržavanje izgleda izvornog dinama.

Motor je potpuno novi primjerak W.O. Bentleyjevog vlastitog dizajna pogonskog sklopa od 4 ½ litre, s aluminijskim klipovima, bregastim vratilom iznad glave, četiri ventila po cilindru i dvostrukim svjećicama. Na prednjoj strani nalazi se kultni kompresor (supercharger) koji Bloweru daje ime, a to je upravo ono što je 1920-ih stvorio poznati inženjer Amherst Villiers. Snaga je mjerena kao dio odjave motora, s gotovo 100 godina starim dizajnom koji pouzdano proizvodi 243 KS.

  • +27
Bentley Mulliner Bacalar i Blower Continuation Serija Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley Mulliner

Bentley Motors

Ovo je jedna od najtraženijih marki luksuznih automobila na svijetu. Od 1998. dio je Volkswagen grupe, a sjedište tvrtke u Creweu u Engleskoj dom je za sve njihove operacije, uključujući dizajn, istraživanje i razvoj, inženjering, Mulliner i proizvodnju tri linije modela tvrtke, Continental, Flying Spur i Bentayga.

Kombinacija vrhunske izrade, koristeći vještine koje se prenose generacijama, uz inženjersku stručnost i najnoviju tehnologiju, jedinstvena je za britanske luksuzne automobile poput Bentleyja. To je također primjer britanske proizvodnje visoke vrijednosti u svom najboljem izdanju. Bentley u Creweu zapošljava oko 4000 ljudi.

Bacalar Car One

Uz Blower, Bacalar Car One je također dovršen. Dizajniranje Bacalara vježba je imaginacije, pri čemu se materijal, boja i završna obrada gotovo svake unutarnje i vanjske površine izrađuju po mjeri.

Tijelo od ugljičnih vlakana završeno je u boji po mjeri za prvog kupca - njegova karoserija je satensko srebrna uz dodatak boje šampanjca pod nazivom Atom Silver. Automobil se vozi na 22-colnim Bacalar Tri-Finish naplatcima, s poliranim licima, tamno sivim satenskim krakovima i sjajnim Moss Green naglascima.

Isti naglasak Moss Green zelena se primjenjuje na središnju šipku prednje rešetke, unutrašnjost prednjih svjetala, kromirani gornji dio karoserije i oko sjajnih crnih 'power humps' grba na stražnjoj strani. Sjajna crna također daje kontrast A-stupovima, rešetkama i okvirima rešetki, otvorima poklopca motora, bočnim otvorima, donjem dijelu tijela, umetku stražnjeg odbojnika i čeljustima kočnica. Stražnji dio automobila završen je sjajnim crnim vanjskim vrhovima ispušnih cijevi unutrašnjošću Moss Green.

Inače, Bacalar ima poboljšanu verziju Bentleyjevog 6,0-litrenog motora W12 TSI bez premca: najnapredniji 12-cilindrični motor na svijetu, koji proizvodi 659 KS i 900 Nm okretnog momenta. Napredni aktivni sustav pogona na sve kotače mijenja raspon zakretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača i omogućuje Bacalaru da koristi pogon na stražnje kotače što je više moguće tijekom normalne vožnje radi optimalne učinkovitosti i dinamičkih performansi. Pogon je srce Bacalara, stvarajući vrhunski najluksuzniji otvoreni Grand Tourer s dvoja sjedala koji je danas dostupan u svijetu.

Unutrašnjost automobila Bacalar Car One slijedi isti crno-zeleni trend. Beluga koža naglašena je sa Moss Green kožom do krila konzole, vanjskih naslona sjedala i po cijeloj kabini kao kontrast koji se provlači kroz jedinstveni Bacalar uzorak. Centri sjedala koriste finu Nappa kožu, dok su Beluga dijamantno izrezbareni tepisi izrađeni s Moss Green uvezom i šavovima.

Drvo otvorenih poraizvađeno iz rijeke preko sjajnog crnog furnira s jedinstvenim detaljima od satenske bronce proteže se preko kokpita do vrata i iza prednjih sjedala, stvarajući krug od 5000 godina starog furnira. Sami detalji u kabini su doista posebni.

Konačno, ključ za Bacalar Car One će biti predstavljen kupcu u posebno izrađenoj kutiji s ključevima, u Beluga koži sa Moss Green šavovima koji odgovaraju automobilu. Sam ključ također ima sjajnu Moss Green boju sa strane, s posebnim Bacalar završetkom s izrezima.

I Blower Car One i Bacalar Car One uskoro započinju putovanje do svojih vlasnika, dok tim Mullinera nastavlja rad na sljedeća tri automobila u obje serije - svaki je poseban i jedinstven za njihove vlasnike kao i ovi prvi primjerci.