svjetski rekord

[FOTO/VIDEO] Porsche Taycan 'odriftao' u Guinnessovu knjigu rekorda; 210 krugova i preko 42 km drifta

25.11.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Porsche Taycan ušao je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda za najduži 'drift' s električnim vozilom. Poprište svjetskog rekorda bio je Porscheov centar za iskustva Hockenheimring

Instruktor Porschea Dennis Retera odradio je 210 krugova na 200 metara dugom krugu za driftanje (zanošenje), a da prednji kotači nikada nisu bili usmjereni u istom smjeru kao i krivulja: nakon 55 minuta stručnjak za driftanje prevalio je ukupno 42,171 kilometar. Završivši ovu maratonsku udaljenost, Retera je postavio svjetski rekord u najdužem neprekidnom driftanju električnog automobila. Prosječna brzina bila je 46 km/h. Rekord je postignut inačicom Porschea Taycan sa stražnjim pogonom koja se već prodaje u Kini.

'Kada su programi za stabilnost u vožnji isključeni, moćno klizanje s električnim Porscheom izuzetno je lako, posebno naravno s ovom varijantom modela, koja ima pogon isključivo preko stražnjih kotača', kaže Dennis Retera, 'Dovoljna snaga je uvijek dostupna. Nisko težište i dugačak međuosovinski razmak osiguravaju stabilnost. Precizan dizajn šasije i upravljanja omogućuje savršenu kontrolu u svakom trenutku, čak i pri bočnom kretanju'.

Nizozemac je sada glavni instruktor u Porsche Experience Centru Hockenheimring, ali prethodno se natjecao u kartingu, automobilima jednosjedima i utrkama izdržljivosti. 'Unatoč tome, također mi je bilo vrlo zamorno održavati visoku koncentraciju 210 krugova, pogotovo jer navodnjavani asfalt kruga za driftanje ne pruža svugdje isto prianjanje. Koncentrirao sam se na kontrolu zanošenja upravljačem - ovo je učinkovitije od korištenja papučice gasa i smanjuje rizik od izvrtanja.'

O Porscheovom iskustvenom centru (PEC) na Hockenheimringu

PEC na Hockenheimringu upravo je proslavio svoj prvi rođendan: 13. listopada 2019. otvoreno je područje od 170.000 četvornih metara u srcu trkališta. U njemu se nalazi centar za korisničke doživljaje, ruta za upravljanje, šest područja dinamike vožnje i off-road poligon.

PEC u Hockenheimringu drugo je njemačko središte nakon Leipziga. Ostali PEC centri nalaze se u Atlanti (SAD), Le Mansu (Francusk), Los Angelesu (SAD), Šangaju (Kina) i Silverstoneu (Velika Britanija). Osmi i najveći PEC trenutno se gradi u Franciacorti u Italiji. Otvaranje je planirano za sredinu 2021. godine.

Ovaj pokušaj se provodio pod nadzorom sutkinje službene evidencije Guinnessove knjige rekorda Joanne Brent na području navodnjavane dinamike vožnje PEC-a. Brent već više od pet godina nadgleda sve vrste pokušaja rekorda za Guinnessove rekorde: 'Imali smo nekoliko rekorda u driftu, ali s električnim sportskim automobilom to je i za nas nešto vrlo posebno. Ovdje je Porsche izveo pravi pionirski posao', rekla je. Guinnessov stručnjak detaljno je dokumentirao rekord s cijelim nizom tehničkih pomagala i drugih neovisnih stručnjaka: prije testa, lokalni geodet izmjerio je područje promjera 80 metara u Porscheovom iskustvenom centru s milimetarskom preciznošću. GPS i senzori brzine skretanja u vozilu korišteni su u svrhu dokumentiranja, kao i kamera instalirana na krov kontrolnog tornja staze, kojom je snimljena rekordna vožnja.

Još jedna neovisna stručnjakinja bila je Denise Ritzmann. Prije pokušaja rekorda, inženjer je u ime ispitne organizacije DEKRA potvrdio standardno i tehničko stanje predserijskog Taycana sa stražnjim pogonom. Ritzmann zna sve o driftanju: bila je europska prvakinja u driftanju 2018. i 2019. godine, a također je bila odgovorna za osiguravanje da Taycan ostane u trajnom zanošenju tijekom cijelog pokušaja rekorda: ' Već na prvi pogled možete vidjeti usmjeravaju li se prednji kotači u drugom smjeru od tijeka zavoja. Sve dok je to slučaj, automobil će driftati.' Zajedno s Joanne Brent, brojala je krugove tijekom pokušaja postavljanja rekorda.

O Guinnessovim svjetskim rekordima

Povijest Guinnessovih svjetskih rekorda (Guinness World Records) započela je 10. studenoga 1951. godine, kada je Sir Hugh Beaver (1890.-1967.), Generalni direktor Guinnessove pivovare u Irskoj, pratio lov. Nakon živahne rasprave, lovci ni u jednoj knjizi nisu mogli pronaći referencu koja bi ukazala koja je ptica najbrža u Europi.

Ovo iskustvo dalo je Sir Hughu ideju za promotivnu kampanju osmišljenu da stimulira razgovor u pubovima. Guinnessovi superlativi (Guinness Superlatives) osnovani su 30. studenog 1954. godine, a prvo izdanje Guinnessove knjige rekorda  objavljeno je 1955. godine.

Baza podataka trenutno sadrži preko 53.000 rekorda. Svake se godine doda oko 8.000 novih rekorda iz cijelog svijeta. Guinnessova knjiga rekorda  trenutno je objavljena u preko 100 zemalja i na više od 40 jezika. Do sada je prodano ukupno preko 143 milijuna primjeraka.

Porsche Taycan već drži rekord u mnogim drugim disciplinama: bilo da se radi o iscrpljujućoj 24-satnoj vožnji u izdržljivosti na 3,425 km dugoj, brzoj staziu Nardu; najbolje vrijeme u klasi od 7:42 minute na Nürburgring-Nordschleifeu ili 26 sprinteva s mjesta do 200 km/h na uzletištu u Lahru - rekordne statistike prvog potpuno električnog Porscheova sportskog automobila impresivne su.

  • +40
Porsche Taycan ušao je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda za najduži 'drift' s električnim vozilom Izvor: Promo fotografije / Autor: Daniel Wollstein